Plan je verhuizing

Verhuizen staat bekend als een groot moment van stress in iemands leven. Het maken van een goed en duidelijk plan is de beste tip om deze verhuisstress te minimaliseren en helpt de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hieronder vind je verschillende essentiële stappen die onmisbaar zijn in je verhuisplanning.

1. Het verhuisplan

Zorg ervoor dat je alle informatie met betrekking tot de verhuizing in één map bewaart. Dit kan een fysieke map zijn of een digitale map op een computer, tablet of smartphone. Bewaar hier bijvoorbeeld alle afspraken in die betrekking hebben met de verhuizing en relevante belangrijke telefoonnummers. Zo heb je altijd alle informatie bij de hand wanneer dit nodig is.

2. Voorwerk

Ook als de verhuisdag nog ver weg is, is het slim om al te beginnen met zaken die ver van te voor geregeld kunnen worden.
Regel wanneer de verhuisdatum vaststaat zo snel mogelijk verhuisverlof of neem vrije dagen op.
Zorg ervoor dat de huur van de huidige woning op het juiste moment wordt stopgezet, zodat je geen dubbele kosten hebt.
Zorg in het geval van een koophuis dat alles rondom de hypotheek geregeld is.
Informeer naar mogelijke huursubsidie of recht op huurgewenning.
Informeer naar mogelijke vergoedingen voor verhuiskosten.
Zorg ervoor dat alle verzekeringen rondom de oude en nieuwe woning geregeld zijn.
Regel de opzegging van gas, water en licht in het oude huis, en de aansluiting hiervan in het nieuwe huis. U kunt hierbij ook uitzoeken of een nieuwe leverancier wellicht voordeliger is.
Regel de opzegging van telefonie, televisie en internet in het oude huis, en de aansluiting hiervan in het nieuwe huis. U kunt hierbij ook uitzoeken of een nieuwe leverancier wellicht voordeliger is.
Regel voor de verhuisdag eigen vervoer of vraag offertes aan bij verhuisbedrijven of autoverhuurbedrijven.
Wanneer je verhuist naar een andere gemeente is het aan te raden informatie op te zoeken over gemeentelijke belastingen, de hoogte daarvan kan namelijk verschillen van de huidige gemeente.
Wanneer je verhuist naar een andere gemeente en kinderen hebt is het aan te raden je al vroeg te oriënteren op scholen, kinderopvang en sportverenigingen. Meldt je kind minimaal 10 weken voor het op de nieuwe school begint aan. De meeste scholen hebben dit het liefst omdat ze 6 weken nodig hebben om een besluit te nemen over de aanmelding.
Wanneer je verhuist naar een andere gemeente en kinderen hebt is het ook aan te raden om bij de nieuwe gemeente te informeren naar regelingen omtrent gezinszorg in de regio.

3. Een maand voor de verhuizing

Wanneer de verhuizing dichterbij komt is het aan te raden om de volgende zaken concreet te regelen. Zet alle afgesproken details duidelijk in je verhuisplan, zodat je niet voor verassingen komt te staan.
Geef je verhuizing door bij de gemeente, dit kan bij sommige gemeentes al een maand van te voren. Ook kan de verhuizing bij sommige gemeentes online via DigiD worden doorgegeven.
Licht je huisarts, tandarts en (indien van toepassing) andere specialist in van je verhuizing. Wanneer je verhuist naar een andere gemeente is het verstandig een nieuwe huisarts en tandarts te zoeken. Zorg dan ook dat hierbij de inschrijvingen en uitschrijvingen geregeld zijn.
Maak gebruik van de PostNL verhuisservice om je verhuizing gratis door te geven aan alle belangrijke bedrijven en instanties waar je ingeschreven staat. Hier kun je ook je post automatisch laten doorsturen naar je nieuwe adres zodat je geen belangrijke post mist.
Zorg dat je de nieuwe adresgegevens doorgeeft aan bedrijven en instanties die niet door PostNL kunnen worden ingelicht. Let er vooral op dat je bank en ziektekostenverzekeraar op de hoogte zijn van je verhuizing.
Regel voor de verhuisdag indien nodig opvang voor kinderen of dieren.
Regel de overdracht van sleutels bij het oude en nieuwe adres, en maak indien nodig extra sleutels bij.
Het is slim om een dag in te plannen voor een grote opruiming, gooi hierbij alles weg wat je niet mee wilt nemen naar het nieuwe huis. Categoriseer je spullen en pak alles wat je deze laatste maand niet meer nodig hebt alvast in.
Laat je inlichten over in welke staat je je oude huis moet aanleveren. Maak indien nodig plannen om bijvoorbeeld vloerbedekking of behang te verwijderen, muren te witten en gaten te dichten.

4. De laatste paar dagen voor de verhuizing

De laatste paar dagen voor de verhuizing zijn cruciaal om de dag zelf zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het is slim om alle gemaakte afspraken met betrekking tot de verhuizing te dubbelchecken.
Regel verhuisdozen en zorg ervoor dat alle spullen ingepakt zijn. Bedenk een systeem voor duidelijk gelabelde dozen/verpakkingen, bijvoorbeeld met steekwoorden of kleuren. Dit is handig voor iedereen die komt helpen met verhuizen omdat het duidelijk is waar de verpakte spullen in het nieuwe huis heen moeten. Ook verklein je het risico om dingen kwijt te raken, of niet te kunnen vinden, wanneer je ze onverwachts nodig hebt.
Het is slim een lege verhuisdoos achter te laten voor de spullen die je tot de verhuisdag nog nodig hebt.
Zorg ervoor dat grote machines, zoals de wasmachine, klaar zijn voor verhuizing en ook daadwerkelijk vervoerd kunnen worden. Wanneer je gebruikt maakt van een verhuisservice zullen zij dit waarschijnlijk voor je regelen. Neem als je er vragen over hebt vooral nu contact op met het gekozen bedrijf.
Maak het nieuwe huis klaar voor de verhuizing. Maak indien nodig schoon, zorg dat er wat te eten en drinken is en vergeet vooral het toiletpapier niet.
Zorg voor voldoende contant geld voor onverwachte kosten.
Zorg ervoor dat er bij je oude huis genoeg plek is voor het verhuisvervoer, dit kan bijvoorbeeld door een paar parkeerplaatsen vrij te houden met pionnen.

5. De verhuisdag

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt genomen kan er op de verhuisdag zelf eigenlijk weinig mis gaan. Voor een goede afronding van je verhuizing is het wel belangrijk dat je op de verhuisdag zelf de volgende dingen niet vergeet.
Het is slim om de hele dag je verhuisplan, de map met alle informatie, bij de hand te hebben. Houd ook het contant geld bij de hand.
Pak de laatste paar spullen in, maak gebruik van de verhuisdoos die je hiervoor hebt gereserveerd. Loop nog een paar rondjes door het oude huis om te controleren of je echt niks vergeten bent.
Vergeet niet de meterstanden op te nemen en het gas en de elektra af te sluiten.
Check of alle ramen en deuren dicht en op slot zijn.
Vergeet niet om, als je dit zo hebt afgesproken, de sleutels van het oude huis af te leveren bij de huismeester.