Een verhuizing kan behoorlijk stressvol zijn en vaak moet er veel geregeld worden. Wanneer je gaat verhuizen met het hele gezin, dan moet je er ook voor zorgen dat jouw kinderen goed voorbereid worden op de verhuizing die gaat plaatsvinden. Niet alleen voor jou en je partner, maar zeker ook voor de kinderen zal er veel gaan veranderen. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, zullen ze vaak moeilijk begrijpen waarom jullie gaan verhuizen. Als je binnen dezelfde plaats verhuisd dan zullen de veranderingen vaak minimaal zijn. Ga je verder weg wonen, dan betekent dat voor de kinderen vaak ook een andere school, een andere sportvereniging en nieuwe vriendjes maken. Met de onderstaande tips kun je jouw kinderen zo goed mogelijk voorbereiden op de verhuizing.

1.) Planning

Om een verhuizing ook voor kinderen zo goed mogelijk te kunnen laten lopen is het verstandig om de datum goed te plannen. Probeer de verhuizing te plannen op een moment dat jouw kind een rustige periode ervaart zoals bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Het is af te raden om dit te plannen op momenten dat jouw kind bijvoorbeeld net naar een nieuwe school gaat, in de afsluiting zit van een schooljaar, schoolexamens op de middelbare school aan het doen is of net zindelijk begint te worden. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk in verband met andere omstandigheden zoals een nieuwe baan waaraan je moet beginnen.

2.) Kies het beste moment

Om jouw kinderen voor te bereiden op de verhuizing zal er verteld moeten worden wat er gaat gebeuren. Het is hiervoor belangrijk dat je dit op het juiste moment doet. Het moment waarop je kunt vertellen dat jullie gaan verhuizen verschilt uiteraard per kind en is voornamelijk afhankelijk van de leeftijd van jouw kinderen. Kleine kinderen zoals peuters kun je het best voorbereiden op de verhuizing vanaf een week of vier voordat jullie verhuizen. Doe dit bijvoorbeeld op een moment dat je het nieuwe huis al kunt laten zien en kunt laten zien waar ze naar de opvang zullen gaan. Schoolgaande kinderen kun je over het algemeen al eerder vertellen wat de plannen zijn, al is het wel aan te raden om dit te doen op het moment dat de verhuisplannen concreet gemaakt zijn.

3.) Een positieve insteek

Een belangrijk onderdeel van het voorbereiden van kinderen op een verhuizing is de manier waarop je het nieuws brengt. Zorg er altijd voor dat je dit op een positieve manier doet. Als jouw kinderen zien dat je enthousiast bent over de verhuizing, dan zullen zij dat ook sneller zijn. Uiteraard kan de reden voor een verhuizing niet altijd even leuk zijn, toch is het verstandig om het positief te vertellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door leuke dingen te vertellen over het nieuwe huis, de nieuwe omgeving, de school en andere zaken. Ga je kleiner wonen door onvoorziene omstandigheden zoals bijvoorbeeld een scheiding, vertel dan bijvoorbeeld dat jullie naar een fijner huis gaan en dat de kinderen zelf mogen meedenken bij het inrichten van hun kamers.

4.) Boekjes en filmpjes

Voor kleinere kinderen zoals peuters kan het helpen om samen boekjes te lezen en filmpjes te kijken over mensen die gaan verhuizen. Op die manier kun je ze beter voorbereiden en kunnen ze een beeld creëren van wat er gaat gebeuren. Als je samen een boekje leest over verhuizen, dan kun je ervoor zorgen dat jouw kind beter begrijpt wat er gaat gebeuren. Ook voor oudere kinderen kan het helpend zijn om op deze manier voor te bereiden op de verhuizing.

5.) Kijk bij het nieuwe huis

Ga zodra het mogelijk is samen kijken bij de nieuwe woning. Loop samen door de wijk en ontdek wat er allemaal te beleven is. Ga samen door het huis om te laten zien waar jullie gaan wonen en laat bijvoorbeeld zien waar de nieuwe school is. Het is verstandig om een paar keer te gaan kijken bij de nieuwe woning om het beeld van de verhuizing te kunnen verduidelijken. Als je dit doet, dan zal jouw kindje minder opzien tegen een verhuizing, zeker als er veel veranderingen spelen.

6.) Zelf inpakken

Als het bijna zover is, laat je kind dan ook zoveel mogelijk zien wat er gaat gebeuren en laat hem of haar helpen bij het proces. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kun je ze hun eigen spullen laten inpakken of kun je dit samen doen. Hierdoor zal het proces ook meer vorm krijgen voor het kind waardoor de verhuizing soepeler kan verlopen. Om het inpakken leuker te maken kun je verhuisdozen kopen die bedoeld zijn voor kinderen. Hier kunnen ze bijvoorbeeld tekeningen op maken.

7.) De nieuwe kamer

Is jouw kind al iets ouder, dan kun je samen praten over de nieuwe kamer en de inrichting. Jullie kunnen dan bijvoorbeeld bedenken welke kleuren er gebruikt gaan worden en hoe de kamer wordt ingedeeld. Hierdoor wordt een verhuizing een stuk aantrekkelijker, zeker als de kinderen ‘zelf’ mogen bepalen wat er met de kamer gedaan wordt. Voor baby’s en peuters is het verstandig om de kamer zoveel mogelijk in te richten als hun oude kamer.

8.) Opvang

Tijdens de verhuizing is het verstandig om opvang te regelen voor jouw kinderen. Dat is om meerdere redenen aan te raden. In de eerste plaats zodat jij je volledig kunt richten op de verhuizing zelf. Daarnaast is het voor kinderen ook een stuk prettiger als ze in een rustige omgeving zijn en is het ook veiliger als ze niet in de buurt zijn. Je kunt kinderen het best onderbrengen bij familie of vrienden waar ze eventueel kunnen logeren als ze dit vaker doen. Overdag kunnen de kinderen naar school of naar een opvang waar ze normaal gesproken ook naar toe gaan.

9.) Samen afscheid nemen

Als laatste stap in het proces is het goed om samen afscheid te nemen van het oude huis. Hierdoor kan jouw kind het hele proces goed afsluiten. Het is ook aan te raden om dit te bespreken met de leraar op school zodat er in de klas aandacht aan kan worden besteed.