Verhuisdozen kopen

Een verhuizing kan pas plaatsvinden op het ogenblik dat je alle vereiste artikelen voor die verhuizing hebt besteld. Veel mensen denken dat dit in de praktijk best wel meevalt, maar er zijn echt een behoorlijk aantal zaken die je zal moeten aankopen of in ieder geval verzamelen. Verhuisdozen zijn daar één van. Het spreekt namelijk voor zich dat je niet al je losse inboedel gewoon één peer één zal willen verhuizen. Bovendien is ook gebruikmaken van grote zakken niet meteen aan te raden. Wil jij graag meer te weten komen over verhuisdozen en wil je bovendien ook graag kunnen achterhalen hoeveel exemplaren jij nu precies nodig zal hebben voor jouw verhuizing? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden op deze pagina!

Hoeveel verhuisdozen heb je ongeveer nodig?

De eerste vraag die veel mensen zich stellen is hoeveel dozen of verhuisdozen ze nu precies nodig zullen hebben voor hun verhuizing. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van behoorlijk wat verschillende zaken. In eerste instantie is het namelijk zo dat het aantal verhuisdozen wordt bepaald door drie verschillende zaken, namelijk:

 • Het aantal kamers in huis;

 • Het aantal gezinsleden;

 • De hoeveelheid aan losse inboedel;

Mensen die alleen wonen in een woning met één of twee kamers hebben gemiddeld voldoende aan 20 verhuisdozen. Ben jij iemand die graag verzamelt en / of heb je heel wat kleine stukjes inboedel? In dat geval zal je wellicht al snel nood hebben aan meer verhuisdozen. Woon je niet alleen, maar ga je samen met je kleine gezin verhuizen? In dat geval zal je moeten vaststellen dat je al snel tussen de 40 en 60 verhuisdozen nodig zal hebben. Ook in dit geval geldt, heb je door de jaren heen veel kleine stukken verzameld of heb je gewoon vrij veel inboedel? Dan zal je wellicht nog extra verhuisdozen moeten kopen of huren.

Belangrijke aandachtspunten bij verhuisdozen kopen

In het merendeel van de gevallen wordt het aangeraden om voor een verhuizing geen gebruik te maken van standaard dozen. Dit omwille van het feit dat deze dozen doorgaans niet zijn bedoeld om (zware) stukken inboedel in te verhuizen. Bovendien is het ook nog eens zo dat standaard dozen wellicht ook niet zijn voorzien van handvatten of andere hulpmiddelen om ze extra veilig vast te kunnen nemen. In ieder geval, ben je van plan om voor jouw verhuizing bepaalde verhuisdozen aan te kopen? Hou dan zeker rekening met de onderstaande tips!

1.) Kies voor autolock of Amerikaanse vouwdozen

Wanneer je dan toch voor echte verhuisdozen kiest is het de moeite waard om te kijken in de richting van autolock of Amerikaanse vouwdozen. Voor autolock verhuisdozen geldt dat ze gebruikt kunnen worden zonder dat je daarvoor tape moet gebruiken. Bovendien zijn ze ook nog eens erg eenvoudig in één beweging op te zetten. De constructie waar deze verhuisdozen over beschikken zorgt er voor dat ze doorgaans net wat duurder zijn in aankoop in vergelijking met vouwdozen. Amerikaanse vouwdozen hebben zoals de naam reeds laat vermoeden een vouwbodem waardoor ze dichtgeplakt moeten worden met behulp van tape.

2.) Maak gebruik van een kwalitatief karton

Er zijn op de markt verschillende soorten van karton terug te vinden. Van alle verschillende soorten karton is het vooral de kraft kwaliteit welke er om bekend staat de beste kwaliteit te kunnen realiseren. Dit zorgt er in de praktijk voor dat je tijdens je verhuizing kan rekenen op twee concrete voordelen, namelijk:

 • De verhuisdoos in kwestie zal minder snel gaan scheuren;

 • Er kan meer gewicht in de verhuisdoos worden gestopt;

Wil jij ook graag gebruikmaken van verhuisdozen die zijn gemaakt van karton met kraft kwaliteit? In dat geval zal je speciale aandacht willen besteden aan de kleur van het karton. Kraft kwaliteit staat er namelijk om bekend over een echte, bruine kleur te beschikken.

3.) Maak je verhuisdozen niet te zwaar

Het wordt sterk aangeraden om je verhuisdozen niet nodeloos zwaar te maken. In principe is het zo dat een gemiddelde verhuisdoos niet zwaar moet zijn dan zo’n 7 à 10 kilogram. Kan je niet anders dan een bepaalde verhuisdoos wat zwaarder te maken? In dat geval wordt het sterk aangeraden om je voorzorgen te nemen tegen het doorschieten van de doos. Een aantal lagen tape aanbrengen kan op dit vlak wenselijk zijn. Bovendien is het niet altijd aan te raden om zeer zware verhuisdozen aan de handvatten op te tillen. Wellicht is het dan ook een veel betere keuze om de verhuisdoos in kwestie aan de onderkant op te heffen en te ondersteunen.

4.) Haal ook enkele zware spullen verhuisdozen in huis

Wist je dat er bovendien op de markt ook speciale verhuisdozen zijn terug te vinden voor zware inboedel? Dergelijke verhuisdozen zijn zeer interessant om aan te kopen. Zware stukken inboedel kunnen immers veel veiliger worden verhuisd in dergelijke dozen. Enkele voorbeelden van inboedel welke je bij voorkeur in deze verhuisdozen stopt zijn onder meer:

 • Het bestek;

 • Servies;

 • Porselein;

 • Boeken;

Door de bovenstaande stukken in een speciale zware spullen verhuisdoos te verhuizen kan je voorkomen dat je tijdens de verhuizing geconfronteerd zal worden met schade.

Hoeveel kost verhuisdozen kopen?

Tot slot spreekt het voor zich dat je ook even stil zal willen blijven staan bij de kosten die zijn verbonden aan verhuisdozen kopen. De exacte kostprijs waar je rekening mee zal moeten houden is afhankelijk van verschillende zaken. Denk hierbij aan het volgende:

 1. Het type verhuisdoos waar gebruik van wordt gemaakt;

 2. Het aantal verhuisdozen waar je nood aan hebt;

 3. Of je nieuwe of tweedehandse verhuisdozen gaat kopen;

Bovenstaande zorgt er voor dat de kosten voor verhuisdozen kopen in de praktijk vrij behoorlijk kunnen oplopen. De onderstaande kostentabel geeft je in ieder geval een goed beeld van de gemiddelde kosten waar je bij verhuisdozen kopen ongeveer rekening mee moet houden. Zo hoef je op dit vlak alvast geen sprong in het diepe te wagen.

Type verhuisdoos

Gemiddelde kostprijs

Compacte verhuisdoos (per 10 stuks)

Gemiddeld zo’n 15 euro

Volume verhuisdozen (per 10 stuks)

Gemiddeld zo’n 19 à 20 euro

Wil je weliswaar gebruikmaken van echte verhuisdozen, maar ben je toch niet van plan om bovenstaande kosten te betalen? In dat geval kan je nog kijken in de richting van tweedehandse verhuisdozen. Deze zijn doorgaans voor een prijs van tussen de 0,25 & 0,50 euro per stuk wel aan te kopen. Hou wel altijd rekening met de staat van de verhuisdozen.