Verhuizen Checklist

Een huiselijk tapijt, een echte design lamp of een gezellige zetel. Dit meubilair creëert direct een thuisgevoel in een nieuw huis. Het inrichten van een woonkamer of een slaapkamer is dan ook een leuke klus. Maar voor het zo ver is, moet er nog veel werk worden verzet. Het is dan ook aan te raden om hiermee tijdig te beginnen. Om een overzicht te krijgen van wat er dient te gebeuren, biedt Verhuizen.com een checklist.

Stel, u loopt toevallig door een buurt en laat uw oog vallen op een huis dat te koop staat. Het voldoet aan de wensen en de anderen vinden het ook mooi. Naar een andere plek verhuizen, stond toch al een tijdje op de planning. Ideeën genoeg om het huis in te richten en eigen te maken. Wel moet deze nieuwe optrek eerst nog worden veroverd.

In grote steden als Amsterdam is dit lastig. Doorgaans is het vereist om bijvoorbeeld bij een woningbouwvereniging ingeschreven te staan. Maar zelfs als het gaat om een pittoresk huis op het platteland, kan de strijd bemoeilijkt worden door andere bieders. De hoogste bieder zal een koophuis uiteindelijk krijgen. Bij het doen van een bod, is het noodzakelijk om te kijken of dit realiseerbaar is. Met de bank dient contact te worden opgenomen over de hypotheek.

Indien de gewenste woning aan u wordt toebedeeld, moet het oude huis worden verkocht. Of, in het geval van een huurhuis, dient de huur te worden opgezegd. Daarna resten nog een aantal andere zaken om voor het oude huis te regelen:

  • * Het opzeggen van elektra, gas, water, telefoon en internet
  • * Het stopzetten van automatische overschrijvingen, bijvoorbeeld met betrekking tot afvalstofheffing

Als dat geregeld is, kunt u zich focussen op het nieuwe huis. Bij het verhuizen naar een nieuwe gemeente, is inschrijving bij de desbetreffende gemeente noodzakelijk. Daarnaast is het leuk om de omgeving alvast wat te ontdekken en om op expeditie te gaan. Niet alleen om te kijken wat er te doen is, maar ook om bijvoorbeeld een bezoekje te brengen aan de nieuwe school van uw kinderen.

De school is niet het enige wat verandert. Waarschijnlijk dient u ook op zoek te gaan naar een nieuwe bank, huisarts, apotheek en tandarts. Als dat niet het geval is, is het wel noodzakelijk dat het nieuwe adres doorgegeven wordt, ook aan bijvoorbeeld verzekeringen. Aan familie en vrienden kan een kaartje worden verstuurd, om ze op de hoogte te brengen van de geplande verhuizing.

Voor de verhuizing zelf, zijn er ook nog een aantal zaken te regelen:

  • * Verhuisverlof aanvragen bij werkgever(s)
  • * Eventueel offerte aanvragen bij verhuisbedrijf of een verhuisbusje huren
  • * Plaats reserveren voor verhuiswagen
  • * Eventueel regelen van een opvangadres voor huisdieren
  • * Makkelijke maaltijd inslaan voor tijdens verhuizing
  • Aan te raden is om in het oude huis al een aantal weken van te voren beginnen met de volgende taken: * Meubels demonteren
  • * Spullen inpakken die niet meer nodig zijn
  • * Spullen die niet mee verhuizen naar het grofvuil brengen of naar de kringloop
  • * Meterstanden opnemen en doorgeven
  • En in het nieuwe huis:
  • * Alles schoonmaken
  • * Lampen, gordijnen, vloer aanschaffen of installeren
  • * Eventueel ook al nieuwe meubels aanschaffen

Een paar dagen van te voren, kunt u beginnen met het inpakken en merken van dozen. Ook is het handig om alvast de huisvuilcontainers schoon te maken. Of eventueel al de koelkast en vriezer te ontdooien. Dat scheelt werk op de dag van de verhuizing. Als het dan zover is, kunt u het beste op tijd opstaan. Dan is de hele dag nog beschikbaar voor de verhuizing en het uitpakken van de dozen. Handig is om sleutels, geld en pinpassen afzonderlijk op te bergen. Zo raken deze waardevolle spullen niet kwijt tijdens de verhuizing. Na het eerste kopje koffie, kan het harde werken beginnen. Totdat u voldaan op de bank in het nieuwe huis neerploft.