Kosten woningontruiming

De verkoop van je huis of het leeghalen van je huis voor nieuwe huurders; het zijn de momenten bij uitstek om je te ontdoen van je oude inboedel. In dat geval kan je ervoor kiezen om je woning te laten ontruimen door een ontruimingsbedrijf. We keken voor jou naar de kosten van een ontruimingsbedrijf. Ook keken we naar zaken waar je aan moet denken bij het ontruimen van een woning. Je kan immers heel gemakkelijk de kosten van een ontruiming drukken. Verder letten we op zaken waar jij alert op moet zijn bij een woningontruiming.

 

De kosten van het ontruimen van een woning

Laat je een woning ontruimen dan kom je voor een bepaald bedrag aan kosten te staan. We hebben ze voor je op een rij gezet aan de hand van offertes die we opvroegen.

Wat voor type woning wordt er ontruimd Aantal Prijs tussen minimaal en maximaal
Een klein appartement 1 a 2 kamers Tussen 125 en 525 euro
Een eengezinswoning 3 tot 5 kamers Tussen 550 en 1350 euro
Een grote woning Meer dan 5 kamers Tussen 1650 en 1900 euro
Spullen afvoeren naar de gemeentewerf Per aanhanger Tussen 85 en 150 euro
Kilometerkosten · Tussen 0,25 en 0,55 euro

 

Waar je aan denkt bij een woningontruiming

Laat je een woning ontruimen dan kan je aan meerdere zaken denken. Ook zijn er meerdere partijen die een woning voor je kunnen ontruimen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Een opkoper. Een woning laten ontruimen kan op meerdere manieren. Bij de eerste manier die we zojuist benoemden betaal je een ontruimingsbedrijf voor het leeghalen van alle vertrekken in je huis. Het kost je op dat moment alleen maar geld en het levert je niets op. Wanneer je jouw woning leeg wilt hebben en er niet de hoofdprijs voor wil betalen kan je beter een opkoper inschakelen. Deze komt door jouw huis heen lopen en zal voor alle spullen in je huis die nog een waarde hebben een prijs maken. Hij neemt de spullen die hij wil opkopen voor een bepaald bedrag van je over. Daardoor krijg je een bepaald bedrag voor jouw inboedel die je anders had weggegooid. Het verschil tussen de kosten van het leeghalen van jouw huis en het bedrag wat de opkoper voor jouw inboedel biedt betaal je aan de opkoper. Er zal doorgaans een saldo ontstaan wat jij nog aan de opkoper moet betalen. Je bent op die manier van je inboedel af zonder dat er gelijk wordt verspild.
  • Geef aan een goed doel. Er zijn ook goede doelen die bij jou in de woonplaats actief zijn. Deze organisaties komen jouw huis ontruimen en zullen de spullen die nog te gebruiken zijn een nieuwe bestemming geven. Denk in dat geval bijvoorbeeld aan weggeefwinkels. Deze organisaties komen jouw inboedel met een vrachtwagen ophalen waarbij er gelijk in je huis wordt geselecteerd welke zaken er worden meegenomen. Je zal niet alles kwijt raken bij een dergelijke ontruiming, maar je inboedel slinkt wel stevig. En je hebt de maatschappij waarschijnlijk een goede dienst bewezen.
  • Een kringloopwinkel. De kringloopwinkel is ook altijd bereid om langs te komen wanneer jij een groot deel van je inboedel wil wegdoen. Je maakt vooraf een selectie en geeft aan welke zaken men zal gaan meenemen. Doorgaans moet je de inboedel dan alsnog bij de deur buiten zetten zodat men het gelijk kan meenemen. Je kan op die manier gratis van een groot deel van je oude meubels afraken. De losse inboedel die je verder kwijt wil kan je in dozen naast je deur zetten zodat het gelijk mee kan.
  • De gemeentewerf. Heb je een aanhanger tot je beschikking dan kan je zelf een hoop spullen naar de gemeentewerf toe afvoeren. Dit is gemeentes de vervanger van de vuilniswagen die in het verleden het grofvuil kwam ophalen. Je maakt vooraf een sortering voor je de spullen gaat wegrijden. Een aanhanger is in dat geval wel zo handig. Denk bijvoorbeeld aan zakken huisvuil maar ook aan afgedankte elektrische apparaten. Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen kunststof en hout wanneer je gaat afgeven. Voor chemische zaken zoals verfresten is er doorgaans een aparte hoek maar bijvoorbeeld ook voor glas of tuinafval. Goed om deze zaken te scheiden voor je gaat rijden.

Met zorg een woningontruimer kiezen

Ga je een woningontruimer inhuren, dan is het goed om vooraf de volgende zaken te checken. Het voorkomt dat je bij de rekening voor een onaangename verrassing komt te staan.

  • De voorrijkosten vergelijken. Een woningontruimer zal een bedrag aan voorrijkosten berekenen. Daarbij mag je denken aan de kosten die men maakt wanneer er een meubellift moet worden aangevoerd om jouw woning leeg te halen. Je mag ook denken aan de apparatuur die men hiervoor nodig heeft. Ook deze moet worden aangevoerd en je maakt veelal gebruik van de eigen apparatuur van de woningontruimer
  • De kilometerkosten vergelijken. Een woningontruimer zal een bepaald aantal kilometers moeten afleggen voor hij bij jouw huis is. Die kilometers zullen aan jou in rekening worden gebracht op de factuur. Denk er dan ook aan dat jij daarvoor moet betalen. Kies een woningontruimer die in jouw eigen omgeving gevestigd is.
  • De kosten voor arbeidsloon en materiaal uitgesplitst. Ga nooit akkoord met een bedrag wat een totaal prijs is. De prijsopgave die je ontvangt moet gespecificeerd zijn. Daarbij worden de kosten van het arbeidsloon en van de gebruikte materialen apart vermeld. Ook zaken als het gebruik van materieel worden apart op de offerte vermeld.
  • Laat vooraf een inschatting maken. Door de woningontruimer eerst door je huis te laten lopen wordt er een goede inschatting gemaakt van het aantal kubieke meters huisraad wat moet worden afgevoerd. Dit is belangrijk aangezien niet iedereen eenzelfde hoeveelheid spullen in één kamer heeft staan. Aan bovenstaand schema mag je dan ook geen rechten ontlenen.

Vraag eerst offertes op

Bovenstaande zaken controleer je op offertes. Die vraag je op met de onderstaande button. Op die manier ontvang je een aantal offertes om te vergelijken. Door op deze punten te vergelijken kom je tot de keuze voor de betaalbaarste woningontruimer.