Fiscaal aftrekbaar verhuizen

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat verhuizen in de praktijk altijd gepaard gaat met stevige kosten. Het gebeurt dan ook niet zelden dat een verhuizing een aanzienlijke impact heeft op de financiƫle situatie van een gezin. Mede omwille van deze reden gaan heel wat mensen op zoek naar mogelijkheden om de kosten die gepaard gaan met hun verhuizing (deels) fiscaal af te kunnen trekken. In de basis geldt voor een particuliere verhuizing dat dit in principe niet mogelijk is, alleen maar wanneer je een woning hebt aangekocht. Toch bestaan er wel degelijk bepaalde mogelijkheden die kunnen helpen bij het fiscaal aftrekbaar maken van een verhuizing. Welke mogelijkheden dit nu precies zijn ontdek je hier op deze pagina!

Fiscaal aftrekbaar verhuizen voor particulieren

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het standaard zo dat fiscaal aftrekbaar verhuizen voor particulieren niet tot de mogelijkheden behoort. De kosten van een particuliere verhuizing zijn dan ook eigenlijk niet fiscaal aftrekbaar, tenzij je er voor kiest om een koopwoning aan te schaffen uiteraard. Toch is het zo dat er hiervoor in de praktijk een leuk achterpoortje bestaat. Om welk achterpoortje het nu precies gaat kan je ontdekken door middel van de onderstaande informatie.

Een lening afsluiten voor je verhuizing

Wil je graag fiscaal aftrekbaar verhuizen? In dat geval kan je er als particulier voor kiezen om een lening af te sluiten voor je verhuizing. Deze lening mag namelijk in de praktijk perfect in mindering worden gebracht op je vermogen. Dit gebeurt in de praktijk steeds in box 3 van de inkomstenbelasting aangifte. Op deze manier is het in de praktijk mogelijk om een maximaal voordeel te behalen (op moment van schrijven) van 2.900 euro. Is er sprake van een fiscale partner? In dat geval kan dit voordeel oplopen tot zomaar even 5.800 euro!

Fiscaal aftrekbare kosten bij aankoop van een woning

Op het ogenblik dat je er voor hebt gekozen om een nieuwe woning te kopen zal je kunnen vaststellen dat verschillende verhuiskosten fiscaal aftrekbaar worden. Menig aantal kosten die moeten worden gemaakt kunnen in box 1 van de inkomstenbelasting worden aangegeven. Meteen stellen veel mensen zich de vraag hoeveel voordeel men dit concreet zal opleveren. Dat is in de praktijk echter sterk afhankelijk van de situatie in kwestie. Met een fiscaal partner is het bijvoorbeeld zo dat de aftrekbare kosten te verdelen zijn. Dit kan er voor zorgen dat de fiscale voordelen in de praktijk bijzonder voordelig kunnen uitpakken. Een aantal kosten die bij aankoop van een nieuw huis om naar te verhuizen fiscaal aftrekbaar zijn, zijn met name:

 • De taxatiekosten;
 • Het hypotheekadvies evenals de bemiddelingskosten;
 • De kosten voor het aanvragen van de NHG;
 • De woonlastenverzekering;
 • Erfpacht, opstal evenals beklemming;

Niet fiscaal aftrekbare kosten bij een particuliere verhuizing

Het spreekt voor zich dat lang niet alle verhuiskosten zomaar fiscaal aftrekbaar zijn, in tegendeel. Dit betekent dat verschillende kosten die te maken hebben met je verhuizing alsnog volledig voor eigen rekening zullen komen te liggen. Het gaat hierbij onder meer om:

 • De kosten voor de makelaar;
 • De ‘kosten koper’;
 • De eventuele kosten voor de verbouwing(en);
 • De overdrachts- evenals omzetbelasting;
 • De afkoopsom van erfpacht;
 • De bankgarantie;

Fiscaal aftrekbaar verhuizen voor bedrijven, kan dat?

In het geval van een particuliere verhuizing is het dus in de praktijk niet zo eenvoudig om fiscaal aftrekbaar te verhuizen. Voor bedrijven is de situatie evenwel iets anders. Voor een bedrijfsverhuizing geldt namelijk dat ze op verschillende vlakken zonder probleem fiscaal aftrekbaar is. Welke kosten er aftrekbaar zijn en vooral in welke mate dat precies het geval is, is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren.

Is er bijvoorbeeld sprake van een kantoor aan huis? Dan zal je kunnen vaststellen dat de verhuiskosten voor 30 procent fiscaal aftrekbaar zijn. Als ZZP’er is het uitsluitend mogelijk om de verhuiskosten van je zakelijke inboedel af te trekken. Dit geldt dus niet voor de verhuiskosten die betrekking hebben tot je persoonlijke inboedel. Bovendien is het zo dat ZZP’ers eveneens over de mogelijkheid beschikken om een vast bedrag af te trekken bij een bedrijfsverhuizing. Op moment van schrijven gaat het hierbij om een bedrag van maximum 7.750 euro. Op het ogenblik dat je genoodzaakt bent om voor je bedrijf te verhuizen zijn deze kosten gedurende een termijn van twee jaar aftrekbaar.

Aandachtspunten voor fiscaal aftrekbaar verhuizen

Bovenstaande informatie heeft duidelijk gemaakt dat fiscaal aftrekbaar verhuizen in de praktijk gepaard kan gaan met een stevig financieel voordeel. Dit bovendien niet alleen maar voor bedrijven, maar mits er wordt voldaan aan bepaalde eisen ook voor particulieren. Wil jij eveneens aanspraak kunnen maken op fiscaal aftrekbaar verhuizen? Hou dan absoluut rekening met de aandachtspunten zoals hieronder aangegeven:

 1. Voor particulieren is een verhuizing naar een koopwoning vereist;

 2. Het maximale voordeel dat kan worden behaald is beperkt;
 3. Bij een fiscale partner kan het fiscale voordeel bij een verhuizing stevig oplopen;

 4. Het in mindering brengen van de lening op je vermogen gebeurt in box 3;
 5. Bepaalde fiscale voordelen bij de aankoop van een woning worden behaald in box 1;

De informatie op deze pagina heeft ongetwijfeld duidelijk gemaakt dat er aan fiscaal aftrekbaar verhuizen heel wat voorwaarden evenals regels zijn verbonden. Voor veel mensen kan dit behoorlijk verwarrend zijn. Geldt dat ook voor jou? In dat geval is het altijd de moeite waard om een accountant of een belastingadviseur onder de arm te nemen. Hij of zij kan je dan vervolgens perfect duidelijk maken met welke zaken er allemaal rekening dient te worden gehouden. Hij kan bovendien ook meteen de rest van je financiƫle situatie evalueren om op die manier te kunnen bepalen waar er mogelijks nog extra financieel voordeel kan worden behaald. In ieder geval mag het duidelijk zijn, wil je graag voor jouw verhuizing kunnen rekenen op een bepaalde terugbetaling vanuit de Belastingdienst? Dan is het de moeite waard om de mogelijkheden met betrekking tot fiscaal aftrekbaar verhuizen even grondig door te nemen. Zo wordt ook jouw verhuizing op financieel vlak mogelijks een flink stuk betaalbaarder.