Internationaal verhuizen van Nederland naar Polen

Polen is een land in volle ontwikkeling. Ondanks het feit dat er heel wat Polen voor kiezen om naar Nederland te komen werken liggen er ook in het Oost-Europese land interessante mogelijkheden. Door de jaren heen zijn menig aantal Nederlanders dan ook verliefd geworden op dit bijzondere land met haar rijke geschiedenis. Overweeg jij ook een internationale verhuizing van Nederland naar Polen? Wil je daarbij echter met zekerheid niets over het hoofd gezien? In dat geval kunnen we je alleen maar aanraden om de onderstaande informatie door te nemen.

Grootste verhuisbedrijven Nederland die naar Polen verhuizen

Een verhuizing van Nederland naar Polen zal je wellicht niet volledig zelf kunnen of willen uitvoeren. Dat hoeft ook niet! Er zijn in Nederland menig aantal verschillende verhuisbedrijven actief die je kunnen bijstaan bij het organiseren van je verhuizing naar Polen. Wij zochten alvast enkele ervaren verhuisbedrijven voor je uit en hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

 

 • De Haan Verhuizingen;
 • Verhuisbedrijf Koops;
 • Schmidt Global;
 • Crown Relocations;

Aandachtspunten verhuizen naar Polen

Polen is een lidstaat van de EU. Dit zorgt er voor dat er voor andere inwoners van de EU in principe uitsluitend een paspoort of identiteitskaart is vereist. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat, wie langer dan drie maanden in het land wenst te verblijven (en dat is wel de bedoeling als je gaat verhuizen) zich uiterlijk binnen de 30 dagen na aankomst dient te registreren bij de bevoegde Woiwoden.

 

Een ander belangrijk aandachtspunt welke je niet over het hoofd mag zien heeft betrekking tot het aanvragen van een BSN, de zogenaamde ‘NIP’ bij het belastingkantoor. Deze is vereist voor iedereen die in Polen aan de slag wil gaan. Het aanvragen van het persoonlijke ID-nummer, de zogenaamde ‘PESEL’ is volledig vrijwillig. Ondanks het vrijblijvende karakter van dit nummer is deze voor heel wat burgerzaken vereist. Ze kan jouw leven in Polen dan ook gegarandeerd een behoorlijk stuk eenvoudiger maken.

Kosten verhuizen naar Polen

Het spreekt voor zich dat er niet alleen de praktische aandachtspunten zijn waar je rekening mee zal willen houden. Wat namelijk bovendien ook te denken van de kosten die een verhuizing van Nederland naar Polen met zich meebrengt? Op dit vlak is het de moeite waard om rekening te houden met de aangegeven kosten in de hieronder terug te vinden prijstabel.

 

Type verhuizing naar Polen Gemiddelde kostprijs
Algemene verhuiskosten naar Polen Gemiddeld tussen de 4.000 & 5.500 euro
Inpakken van de inboedel Gemiddeld zo’n 125 à 130 euro
Uitpakken van de inboedel Gemiddeld zo’n 125 à 130 euro
Het huren van een tijdelijke opslag Gemiddeld zo’n 150 à 175 euro
Het huren van een verhuislift Gemiddeld zo’n 75 euro
Meeverhuizen van je auto naar Polen Gemiddeld zo’n 500 euro

Checklist verhuizen naar Polen

Een verhuizing brengt natuurlijk in de praktijk altijd de nodige verplichtingen met zich mee. Dit geldt niet alleen voor een binnenlandse, maar zeker ook voor een internationale verhuizing. Ben je van plan om van Nederland naar Polen te verhuizen en wil je er zeker van zijn dat je niet geconfronteerd wordt met vervelende verrassingen? In dat geval is het de moeite waard om op z’n minst rekening te houden met de hieronder terug te vinden checklist.

 

 1. Registreer je binnen de 30 dagen na aankomst bij de bevoegde Woiwoden;
 2. Vergeet niet om het NIP aan te vragen bij het belastingkantoor;
 3. Het aanvragen van het PESEL nummer voor burgerzaken is interessant;
 4. Open een Poolse bankrekening, onder meer voor het ontvangen van je salaris;
 5. In Polen geldt een verplichte ziektekostenverzekering voor mensen die er werken;
 6. Regel het ‘Uitschrijfbewijs Gemeentelijke Basisadministratie’ in Nederland;
 7. Geef je adreswijziging door in Nederland;
 8. Neem voor je verhuizing naar Polen contact op met de Nederlandse belastingdienst;

 

Bovenstaande aandachtspunten zijn uiteraard nog niet alles. Toch, door met de inhoud van deze checklist rekening te houden zal je merken dat je reeds een behoorlijk eind komt.

Ervaringen leven in Polen

Het leven in Polen is door de jaren heen structureel verbeterd. Het werkaanbod is toegenomen en ook de levensstandaard heeft een positieve evolutie doorgemaakt. Dit zorgt er voor dat het dagelijks leven in Polen enigszins vergelijkbaar is met dat in Nederland. Wel is het belangrijk om genoegen te nemen met een (aanzienlijk) beperktere verloning in vergelijking met de Nederlandse arbeidsmarkt. Daarnaast zijn de afstanden die in Polen dienen te worden overbrugd vaak ook veel aanzienlijker dan in Nederland en zeker in België het geval is.

Bespaartips verhuizen naar Polen

Met een internationale verhuizing van Nederland naar Polen zijn uiteraard bepaalde kosten gemoeid. Deze kosten kunnen, afhankelijk van waartoe je bereidt bent aanzienlijk worden gedrukt. Door rekening te houden met de hieronder terug te vinden bespaartips zal je kunnen vaststellen dat jouw verhuizing van Nederland naar Polen meteen heel wat voordeliger wordt!

 

 • Probeer het transport te delen met anderen

Bepaalde verhuisbedrijven die van Nederland naar Polen verhuizen maken het mogelijk om het verhuistransport te delen met derden. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd, maar het gebeurt in de praktijk zeer regelmatig. In het bijzonder voor mensen die een kleinere inboedel moeten verhuizen kan dit een aanzienlijk financieel voordeel opleveren. Het overwegen waard dus!

 

 • Controleer welke inboedel je echt moet meeverhuizen

Heel wat meubels en andere artikelen voor in je interieur kunnen in Polen extra voordelig worden aangekocht. Stel jezelf dan ook altijd de vraag of het mee verhuizen van je volledige inboedel naar Polen nu wel of niet interessant is. In ieder geval wordt het sterk aangeraden om voor aanvang van je verhuizing naar Polen even grondig door je volledige inboedel heen te gaan.

Vergelijk offertes voor verhuizen naar Polen

Wil je er honderd procent zeker van zijn dat je kan verhuizen van Nederland naar Polen tegen de meest interessante prijs? Dan is het de moeite waard om niet meteen je akkoord te geven voor de eerste, de beste verhuisofferte die je ontvangt. In plaats daarvan kan je maar beter offertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven en deze met elkaar vergelijken. Doe je dat? Dan is het in de praktijk vaak mogelijk om zomaar even een besparing tot wel 30 procent op je internationale verhuizing van Nederland naar Polen te realiseren! Dit is uiteraard bijzonder mooi meegenomen!