Internationaal verhuizen van Nederland naar Portugal

In eerste instantie staat Portugal natuurlijk bekend als één van de populairste vakantielanden van Europa. De voorbije jaren kon er echter worden vastgesteld dat Portugal ook steeds vaker het land is waar bijvoorbeeld gepensioneerde Nederlanders heen trekken. Dit niet alleen omwille van het fantastische klimaat, maar ook voor de (fiscale) voordelen die het land te bieden heeft. Overweeg jij ook een internationale verhuizing van Nederland naar Portugal? Wil je echt verzekerd zijn van een zo optimaal mogelijke voorbereiding? In dat geval kunnen we alleen maar aanraden om even goed de informatie op deze pagina door te nemen!

Grootste verhuisbedrijven Nederland die naar Portugal verhuizen

Wil je op een zorgeloze manier jouw internationale verhuizing van Nederland naar Portugal geregeld zien worden? In dat geval is het altijd een goed idee om hiervoor een beroep te doen op een internationaal verhuisbedrijf. Op de Nederlandse markt zijn verschillende verhuisbedrijven terug te vinden welke voor jou een internationale verhuizing kunnen regelen. De grootste en bekendste verhuisbedrijven op dit vlak zijn:

 

 • Kuiper De Internationale Verhuizer;
 • Verhuisbedrijf Joh. Van Buuren & Zn.;
 • Oranjeverhuizers;
 • JNF Verhuizingen;

Aandachtspunten verhuizen naar Portugal

Portugal is lid van de Europese Unie. Dit betekent dat er voor Nederlanders en Belgen geen verplichting geldt voor het aanvragen van een visum. Dit betekent evenwel niet dat er verder niets moet worden gedaan. Van zodra je drie maanden in Portugal hebt verbleven ben je wettelijk verplicht om je binnen de 30 dagen te gaan inschrijven in de gemeente waarin je woonachtig bent. Hier dient de verklaring van inschrijving of de zogenaamde ‘certificado de registo de cidadão europeu’ te worden ingevuld. Let op, je dient hiervoor in het bezit te zijn van verschillende zaken, namelijk:

 

 • Een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort;
 • Een verklaring onder ede welke stelt dat je werkt in dienstverband of zelfstandig bent;
 • Een verklaring onder ede dat je over voldoende financiële middelen beschikt;

 

Ga je niet alleen jezelf inschrijven in Portugal, maar ook familieleden? Hou er dan rekening mee dat ook zij de nodige documenten zullen moeten kunnen voorleggen. Het gaat hierbij dan niet alleen om de identiteitskaart, maar ook om een document welke de familierelatie duidelijk maakt. Eventueel kunnen er ook aanvullende documenten worden gevraagd.

Kosten verhuizen naar Portugal

Elke (internationale) verhuizing brengt als vanzelfsprekend de nodige kosten met zich mee. Hoe hoog deze kosten uiteindelijk zullen uitvallen is vooral afhankelijk van de grootte van de inboedel die je meeneemt. Dat is echter niet alles. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat ook het exporteren van je auto naar Portugal de nodige kosten met zich meebrengt. Om welke kosten het dan precies gaat maakt de onderstaande prijstabel meteen duidelijk.

 

Type verhuizing naar Portugal Gemiddelde kostprijs
Verhuizen van 2-kamer woning Gemiddeld tussen de 3.250 & 4.500 euro
Verhuizen van 3-kamer woning Gemiddeld tussen de 4.250 & 7.500 euro
Verhuizen van 5-kamer woning Gemiddeld tussen de 7.150 & 11.500 euro
Exporteren van auto naar Portugal Gemiddeld zo’n 1.500 euro incl. inschrijving

Checklist verhuizen naar Portugal

Wil je er zeker van kunnen zijn dat je voor jouw verhuizing naar Portugal niets over het hoofd zal zien? In dat geval is het zeker de moeite waard om even de onderstaande checklist door te nemen. Door dit te doen zal je immers kunnen vaststellen dat de belangrijkste (administratieve) verplichtingen met zekerheid niet over het hoofd gezien zullen worden.

 

 • Regel het ‘Uitschrijfbewijs Gemeentelijke Basisadministratie’ in Nederland;
 • Vraag het ‘Certificaat van Overeenstemming’ aan voor het exporteren van je auto;
 • Controleer of je huisdier over het vereiste EU-paspoort beschikt of niet;
 • Registreer je na 3 maanden binnen de 30 dagen in je gemeente in Portugal;
 • Open een bankrekening in Portugal voor het regelen van je bankzaken;
 • Vergeet niet om je verhuizing naar Portugal te melden aan de belastingdienst;

Ervaringen leven in Portugal

Het leven in Portugal wordt niet alleen als zorgelozer bestempeld in vergelijking met het leven in Nederland, daarnaast is het ook nog eens (aanzienlijk) voordeliger. Ondanks de prima levensstandaard in het land is het zo dat het merendeel van de artikelen en producten er aanzienlijk voordeliger zijn. Ook de belastingen in Portugal liggen lager dan het Europese gemiddelde. Er moet wel worden aangegeven dat de belastingen stelselmatig verhogen. Niet alleen de financiële voordelen, maar ook het heerlijke klimaat vormt voor veel mensen een extra uitstekende reden om te verhuizen naar dit fijne land.

Bespaartips verhuizen naar Portugal

Wil je er graag alles aan doen om de impact van jouw internationale verhuizing naar Portugal zo beperkt mogelijk te houden? In dat geval zal je graag rekening willen houden met enkele interessante bespaartips. Wij zochten alvast de interessantste voor je uit en hebben ze hieronder even op een rijtje gezet.

 

 • Verhuizing grote inboedel niet mee naar Portugal

Ben je niet emotioneel gehecht aan de grote meubelstukken die deel uitmaken van jouw interieur in Nederland? In dat geval is het wellicht het interessantst om deze niet mee te verhuizen naar Portugal. Doe je dat wel? Dan is het zomaar mogelijk dat dit de totale verhuiskosten naar Portugal aanzienlijk duurder zal doen uitvallen dan strikt noodzakelijk is. Bovendien kan heel wat inboedel in Portugal goedkoper worden besteld.

 

 • Zelf je spullen verhuizen naar Portugal

De kans is groot dat je verschillende keren met de eigen auto heen en weer zal rijden naar Portugal. Is dat het geval? Dan is het altijd de moeite waard om zelf zoveel mogelijk spullen mee te verhuizen. Op deze manier kan je het vereiste verhuistransport immers aanzienlijk beperken. Met een beetje geluk hoef je zelfs helemaal geen verhuistransport meer in te schakelen… al moet je dan uiteraard wel zelf een grote auto ter beschikking hebben.

Vergelijk offertes voor verhuizen naar Portugal

Wil je tot slot graag nog een extra besparing tot wel 30 procent kunnen realiseren op je verhuizing naar Portugal? Dat is geen probleem. Wanneer je een verhuisbedrijf onder de arm neemt is het namelijk altijd van cruciaal belang om de offertes die je ontvangt ten opzichte van elkaar te gaan vergelijken. Alleen wanneer je dit doet zal je immers uiteindelijk een beroep doen op het meest interessante verhuisbedrijf. Zoals reeds aangegeven is het op deze manier zomaar mogelijk een besparing te realiseren die kan oplopen tot wel 30 procent op de standaard kostprijs voor jouw verhuizing van Nederland naar Portugal.