Internationaal verhuizen van Nederland naar Tsjechië

Tsjechië heeft door de jaren heen een aanzienlijke evolutie doorgemaakt. Deze evolutie heeft er voor gezorgd dat het land niet langer alleen maar een aantrekkelijke vakantiebestemming meer is. Steeds meer mensen kiezen er zelfs voor om Nederland achter zich te laten en zich te gaan settelen in het mooie Tsjechië. Speel jij ook met dit idee? Zou je echter eerst graag de praktische details en de gemiddelde kosten willen ontdekken? Dat is geen probleem. Op deze pagina kom je alles te weten over een internationale verhuizing naar Tsjechië.

Grootste verhuisbedrijven Nederland die naar Tsjechië verhuizen

Een internationale verhuizing van Nederland naar Tsjechië heeft doorgaans wat meer voeten in de aarde dan een standaard, binnenlandse verhuizing. Omwille van deze reden is het nog belangrijker om je bij te laten staan door een ervaren verhuisbedrijf. In Nederland zijn er gelukkig verschillende verhuisbedrijven terug te vinden die over een aanzienlijke ervaring beschikken met verhuizers naar Tsjechië. Het gaat hierbij om de volgende bedrijven:

 

 • De Haan Verhuizingen;
 • Schmidt Global Logistics;
 • Prevos Verhuizingen;

Aandachtspunten verhuizen naar Tsjechië

Er zijn een aantal aandachtspunten waar je bij een verhuizing naar Tsjechië maar beter rekening mee kan houden. In eerste instantie is er de taal. Er zijn niet veel Tsjechen die er (buiten de grootsteden) in slagen om echt op een goed niveau Engels te praten. Daarnaast is het zo dat de Tsjechische taal er om bekend staat moeilijk om te leren zijn. Begin dus ruim voor je verhuizing met het volgen van een (online) cursus zodat je op z’n minst de basis onder de knie hebt. Alleen op deze manier kan je vervelende verrassingen voorkomen.

 

Een ander belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden is er eentje voor mensen die van plan zijn om vastgoed te kopen in Tsjechië. Dat is standaard voor buitenlanders namelijk niet mogelijk. Voor ondernemers ligt de regelgeving anders. Zij hebben wel de mogelijkheid om te investeren in een Tsjechisch vastgoedproject. Wil jij alsnog graag als particulier een woning kopen in Tsjechië? In dat geval zal je een verklaring moeten ondertekenen waarin je de Tsjechische overheid vrijwaart van onderhoudsplicht. In de praktijk verloopt dit heel wat soepeler dan de meeste mensen op het eerste zicht vermoeden.

Kosten verhuizen naar Tsjechië

Een verhuizing van Nederland naar Tsjechië brengt in de praktijk uiteraard ook altijd de nodige kosten met zich mee. Een deel van deze kosten kan je eigenlijk zelf aanzienlijk beïnvloeden. Dit niet in het minst door bijvoorbeeld de omvang je inboedel in te perken. Daarnaast is het ook altijd de moeite waard om zoveel mogelijk van je verhuizing zelf te regelen. In ieder geval, ben jij ook benieuwd naar wat nu de gemiddelde kosten zijn voor een internationale verhuizing van Nederland naar Tsjechië? Dat wordt meteen duidelijk middels onderstaande prijstabel.

 

Type verhuizing naar Tsjechië Gemiddelde kostprijs
Totale verhuizing naar Tsjechië Gemiddeld tussen 2.500 & 3.500 euro
Inpakken van inboedel uitbesteden Gemiddeld zo’n 125 euro
Uitpakken van inboedel uitbesteden Gemiddeld zo’n 125 euro
Regelen van een tijdelijke opslag Gemiddeld zo’n 160 à 175 euro
Het huren van een verhuislift Gemiddeld zo’n 75 euro
Auto meeverhuizen naar Tsjechië Gemiddeld zo’n 500 euro

Checklist verhuizen naar Tsjechië

Een internationale verhuizing heeft natuurlijk altijd net wat meer voeten in de aarde in vergelijking met een gewone, binnenlandse verhuizing. Dit geldt eveneens voor een verhuizing van Nederland naar Tsjechië. Wil je met absolute zekerheid kunnen stellen dat je niets over het hoofd zal zien voor wat jouw verhuizing van Nederland naar Tsjechië betreft? In dat geval is het zeker een aanrader om rekening te houden met de onderstaande checklist.

 

 1. Controleer goed de geldigheid van alle vereiste documenten;
 2. Denk aan het ‘Uitschrijfbewijs Gemeentelijke Basisadministratie’;
 3. Laat je diploma’s geldig verklaren in het buitenland door DUO;
 4. Neem contact op met de Nederlandse belastingdienst om je verhuizing te melden;
 5. Controleer welke verzekeringen je in Tsjechië dient af te sluiten;
 6. Open op voorhand bij voorkeur een bankrekening in Tsjechië;

Ervaringen leven in Tsjechië

Tsjechië is waarschijnlijk hèt Oost-Europese land welke zich het snelst van allemaal heeft weten op te werken. Dit is niet alleen terug te zien in de bloeiende economie van het land, maar ook in de leefomstandigheden. Deze zijn beduidend beter in vergelijking met tal van andere landen in Oost-Europa. Dit gezegd hebbende is het zo dat het leven in bepaalde delen van Tsjechië door de jaren heen ook aardig duurder is geworden. Het huren van een huis of appartement in de belangrijkste steden zoals Praag of Brno kost je dan ook ongeveer evenveel als in Nederland in een doorsnee stad het geval is.

Bespaartips verhuizen naar Tsjechië

Hebben de kosten die in rekening kunnen worden gebracht voor een verhuizing van Nederland naar Tsjechië je toch een beetje weten te verbazen? Dit dan uiteraard eerder in negatieve zin? In dat geval hoef je nog niet meteen te wanhopen. Het is namelijk zo dat er verschillende interessante bespaartips bestaan waarmee je heel wat kan besparen op jouw internationale verhuizing van Nederland naar Tsjechië. Wat deze bespaartips precies zijn? Dat kom je meteen te weten door het raadplegen van de onderstaande lijst!

 

 • Begin tijdig met het plannen van je verhuizing!

In het bijzonder voor een internationale verhuizing geldt dat je er goed aan doet om tijdig te beginnen met het inplannen van de verhuizing. Op deze manier kunnen de kosten beduidend lager uitvallen. Bovendien kan je zo ook de hoeveelheid stress waarmee je wordt geconfronteerd in de aanloop naar je verhuizing aanzienlijk beperken.

 

 • Verhuizing overbodige inboedel niet mee!

Een groot deel van de inboedel waarover je beschikt kan je in Tsjechië waarschijnlijk kopen tegen een aanzienlijk interessantere prijs. Omwille van deze reden wordt het eigenlijk aangeraden om alle overbodige inboedel in Nederland achter te laten of te verkopen. Dit kan je uiteindelijk een mooi financieel voordeel opleveren.

Vergelijk offertes voor verhuizen naar Tsjechië

De bovenstaande bespaartips maken het zonder twijfel mogelijk om jouw verhuizing naar Tsjechië heel wat voordeliger te doen uitpakken. Dit gezegd hebbende is het zo dat het altijd nog beter kan. Dat vinden wij ook! Omwille van deze reden is het altijd een goed idee om offertes van meerdere verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken. Doe je dit en kies je op deze manier met absolute zekerheid voor de voordeligste offerte? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je verhuizing naar Tsjechië op deze manier tot wel 30 procent voordeliger kan uitpakken! Het hoeft eigenlijk niet gezegd dat dit voor iedereen die naar Tsjechië wil verhuizen zeer interessant is.