Internationaal verhuizen van Nederland naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is door de jaren heen uitgegroeid tot een zeer populaire bestemming om naar te verhuizen onder Nederlanders. Reeds meer dan 50.000 Nederlanders hebben er dan ook voor gekozen om hun geboorteland in te ruilen voor de Zuid-Afrikaanse zon. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat verhuizen naar dit land inmiddels een stukje complexer is geworden. Daar heeft de nieuwe immigratiewetgeving voor gezorgd. Wil jij zorgeloos kunnen verhuizen naar Zuid-Afrika? Hou dan zeker en vast rekening met de informatie op deze pagina!

Grootste verhuisbedrijven Nederland die naar Zuid-Afrika verhuizen

Een verhuizing van Nederland naar een land als Zuid-Afrika kan behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. In het bijzonder sinds de nieuwe immigratiewet werd ingevoerd is de verhuisprocedure er niet eenvoudiger op geworden, in tegendeel. Het is dan ook mede omwille van deze reden dat heel wat Nederlanders die naar Zuid-Afrika willen verhuizen er voor kiezen om een (internationaal) verhuisbedrijf in te schakelen. Denk jij daar ook aan? In dat geval is het de moeite waard om een keuze te maken uit één van de onderstaande verhuisbedrijven:

 

 • Kuiper De Internationale Verhuizer;
 • De Haan Internationale Verhuizingen;
 • Mondial Oostland Verhuizingen;
 • Verkroost Verhuizingen;
 • KHZ Movers;

Aandachtspunten verhuizen naar Zuid-Afrika

In het jaar 2014 heeft Zuid-Afrika de nieuwe immigratiewetgeving ingevoerd. Deze nieuwe wetgeving heeft er voor gezorgd dat de algemene eisen op vlak van immigratie aanzienlijk zijn aangescherpt. Mede omwille van deze reden wordt er vaak voor gekozen om een beroep te doen op een zogenaamde ‘Intergate’ welke in Kaapstad is gevestigd. Het betreft hier een immigratiebureau welke werkt met ruim 50 verschillende consultants. Dit bureau kan niet alleen het regelen van het visum, maar ook het regelen van de verblijfsvergunning voor je uit handen nemen. Het Intergate immigratiebureau werkt eveneens met Nederlandstalig personeel. Hou bovendien bij het verhuizen naar Zuid-Afrika eveneens rekening met de invoerrechten die moeten worden betaald. Deze kunnen vrij aanzienlijk zijn.

Kosten verhuizen naar Zuid-Afrika

Niet alleen de bovenstaande aandachtspunten zijn een belangrijke factor om rekening mee te houden bij een verhuizing naar Zuid-Afrika. Het spreekt namelijk voor zich dat je ook op financieel vlak bij voorkeur geen sprong in het diepe zal willen maken. Dat hoeft ook niet. Het is namelijk perfect mogelijk om te achterhalen wat nu precies de gemiddelde kosten zijn die voor een verhuizing naar Zuid-Afrika in rekening gebracht kunnen worden. Let wel, de grootte van de inboedel die je gaat meeverhuizen kan op dit vlak nog een aanzienlijke invloed uitoefenen.

 

Soort verhuizing naar Zuid-Afrika Gemiddelde kostprijs
Verhuizen van een 1 kamer appartement Gemiddeld zo’n 4.250 euro
Verhuizen van een 3 kamer appartement Gemiddeld zo’n 5.900 euro
Verhuizen van een 5 kamer appartement Gemiddeld zo’n 8.450 euro

 

Hou er rekening mee dat er voor Zuid-Afrika strenge invoerrechten gelden. Je zal dus niet alleen de kosten moeten betalen voor het verhuistransport, de kans is groot dat je ook nog eens een gepeperde factuur zal ontvangen voor de verschuldigde invoerrechten.

Checklist verhuizen naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika staat er algemeen om bekend niet het meest eenvoudige land te zijn om een verhuizing naar te organiseren. Dit gezegd hebbende kan een goede voorbereiding de verhuizing in de praktijk een stuk zorgelozer doen verlopen. Door rekening te houden met de hieronder terug te vinden checklist zal je in ieder geval aardig op weg worden geholpen.

 

 • Zorg voor de uitschrijving in de gemeente waarin je in Nederland hebt gewoond;
 • Regel je visum en verblijfsvergunning in Zuid-Afrika;
 • Neem indien vereist een immigratiebureau onder de arm om je verhuizing te regelen;
 • Geef aan de Nederlandse belastingdienst aan dat je gaat verhuizen;
 • Zorg voor een opzegging van alle lopende diensten en abonnementen in Nederland;
 • Hou er rekening mee dat verhuizen naar Zuid-Afrika ruim een maand kan duren;
 • Controleer grondig alle inboedel en hou daarbij rekening met de invoerrechten;

Ervaringen leven in Zuid-Afrika

De levenskwaliteit in Zuid-Afrika is eigenlijk als prima te bestempelen. In het bijzonder voor een Afrikaans land is de levensstandaard er opvallend goed. Daarnaast zal het voor Nederlanders die naar Zuid-Afrika willen verhuizen goed doen om te horen dat de huizenprijzen er behoorlijk schappelijk zijn. In vergelijking met Nederland liggen ze dan ook aanzienlijk lager. Op vlak van veiligheid zijn er wel enkele extra aandachtspunten waar je rekening mee zal willen houden. In Zuid-Afrika maakt rassenhaat nog steeds regelmatig deel uit van de actualiteit. Bovendien is het ook zo dat je ‘s avonds bij voorkeur altijd de deur van je auto van binnenuit sluit. Zo voorkom je onaangename verrassingen, zeker wanneer je door de buurten rijdt die over wat minder rijkdom beschikken.

Bespaartips verhuizen naar Zuid-Afrika

Internationaal verhuizen van Nederland naar Zuid-Afrika kan uiteindelijk een behoorlijk dure kwestie worden. Tal van verschillende redenen liggen hiervan aan de basis. Niet alleen is er de initiële verhuiskost waar je rekening mee moet houden, wat bovendien ook te denken van de vaak aanzienlijke invoerrechten? Gelukkig is het door rekening te houden met de onderstaande bespaartips mogelijk om jouw verhuizing naar Zuid-Afrika aanzienlijk voordeliger te maken.

 

 • Controleer goed welke inboedel mee te verhuizen en welke niet

Wil je de verhuiskosten naar Zuid-Afrika zo beperkt mogelijk houden? Controleer dan altijd goed welke inboedel mee te verhuizen naar dit Afrikaanse land en welke niet. Hou er bovendien rekening mee dat bepaalde artikelen zoals parfum en alcohol slechts in beperkte mate kunnen worden ingevoerd. Worden deze beperkingen overschreden? Dan is het mogelijk dat dit stevige financiële gevolgen zal hebben.

 

 • Wissel op voorhand je euro’s in voor de Zuid-Afrikaanse rand

Het is altijd de moeite waard om je euro’s op voorhand in te wisselen voor de Zuid-Afrikaanse rand. Uiteraard heb je in Zuid-Afrika zelf voldoende mogelijkheden om dit te doen, maar de kans is groot dat je dan (aanzienlijk) duurder uit zal zijn. Ook dit is dan ook zeker en vast iets om rekening mee te houden.

Vergelijk offertes voor verhuizen naar Zuid-Afrika

Zou je graag nog een extra besparing willen realiseren op je verhuizing van Nederland naar Zuid-Afrika? In dat geval is het altijd een goed idee om offertes aan te vragen bij verschillende verhuisbedrijven. Zomaar akkoord gaan met de eerste, de beste offerte die je ontvangt is dan ook nooit een goed idee, in tegendeel. Ga je offertes aanvragen bij meerdere verhuisbedrijven en neem je vervolgens de tijd om deze even grondig te vergelijken? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je op deze manier al snel een besparing tot wel 30% zal kunnen realiseren. Het spreekt voor zich dat dit je verhuizing naar Zuid-Afrika zomaar nog flink voordeliger kan maken.