Internationaal verhuizen van Nederland naar België

België mag dan als het ware net achter de hoek liggen, toch kan een verhuizing naar ons buurland behoorlijk wat zorgen met zich meebrengen. Een goede voorbereiding is dan ook cruciaal. Een belangrijke vraag die je, je moet stellen is of je jouw internationale verhuizing naar België zelf gaat doen of je dit gaat uitbesteden. Daarnaast zal je ook graag een goed beeld willen hebben op de kosten van een verhuizing naar België. Wel, al deze informatie en nog zoveel meer is terug te vinden hier op deze pagina!

Grootste verhuisbedrijven Nederland die naar België verhuizen

Wil je er liever niet alleen voor staan om jouw verhuizing van Nederland naar België te regelen? Dan is het de moeite waard om een ervaren verhuisbedrijf onder de arm te nemen. Verschillende verhuisbedrijven die in Nederland zijn gevestigd bieden een internationale verhuizing naar België aan. Je kan op dit vlak een keuze maken tussen de volgende bedrijven:

 • De Haan Verhuizingen;
 • Kuiper De Internationale Verhuizer;
 • Verhuisbedrijf Joh. van Buuren & Zn;
 • KHZ Movers;

Aandachtspunten verhuizen naar België

Een verhuizing naar België lijkt gezien de geringe afstand met Nederland eigenlijk kinderspel te zijn. Toch loopt het in de praktijk wel eens mis. Het begint eigenlijk reeds bij de voorbereiding in Nederland. Een eerste aandachtspunt heeft betrekking tot het feit dat je, je binnen de 8 dagen dient aan te melden bij de gemeente waarin je gaat wonen in België. Beschik je niet over een job? Dan zal je moeten kunnen aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om jezelf (en je eventuele gezin) te onderhouden.

Nadat je de inschrijving hebt uitgevoerd zal er een wijkagent bij je langskomen. Hij of zij moet vaststellen of je daadwerkelijk op het aangegeven adres woont. Dit gebeurt in principe binnen de 2 weken volgend op de inschrijving. Hou er verder ook rekening mee dat de verplichte ziektekostenverzekering in België wordt beheerd door het ziekenfonds. Iedereen die in België gaat wonen is wettelijk verplicht om zich aan te melden bij een mutualiteit.

Kosten verhuizen naar België

Internationaal verhuizen naar België brengt een kostprijs met zich mee van tussen de 750 & 4.000 euro. Verschillende factoren hebben een invloed op deze kostprijs, namelijk:

 • De afstand die moet worden afgelegd tussen de oude en de nieuwe woonst;
 • Het type verhuisbedrijf waar gebruik van wordt gemaakt;
 • Het volume van de verhuizing;

Bovenstaande maakt duidelijk dat er in de praktijk sterke verschillen merkbaar kunnen zijn voor wat de kosten van een verhuizing van Nederland naar België betreft. De onderstaande prijstabel kan voor jou mogelijks nog net wat meer duidelijkheid scheppen.

Verhuizen van Nederland naar België Gemiddelde kostprijs
Huishouden van 1 persoon Tussen 750 & 1.050 euro
Huishouden van 3 personen Tussen 1.450 & 2.125 euro
Huishouden van 4 personen (of meer) Tussen 2.250 & 4.000 euro

Checklist verhuizen naar België

België is net als Nederland een lidstaat van de Europese Unie. Dit zorgt er voor dat er sprake is van een ‘vrij verkeer van personen’. Dit gezegd zijnde zijn er wel specifieke eisen waar je aandachtig voor moet zijn. Wil je bijvoorbeeld langer dan drie maanden in België blijven? Dan zal je, je binnen de 8 dagen na aankomst moeten aanmelden bij de gemeente waarin je gaat wonen. De onderstaande, beknopte checklist geeft eigenlijk een eenvoudig stappenplan weer van hoe jouw verhuizing van Nederland naar België er praktisch uit zal komen te zien:

 1. Je uitschrijven in Nederland;
 2. Het zoeken naar een geschikte woning in België;
 3. Het overzetten en / of wijzigen van je zorgverzekering;
 4. Het aanvragen van een Belgisch rijbewijs;
 5. Het doorgeven van je verhuizing aan de belastingdienst;

Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen? Dan zijn de belangrijkste vereisten voor je verhuizing van Nederland naar België achter de rug. Vergeet uiteraard wel niet ook de praktische zaken voor de verhuizing zelf te regelen. Een verhuiswagen, de nodige verhuisdozen, eventuele hulp van vrienden en familie, je ziet het beter allemaal niet over het hoofd!

Ervaringen leven/wonen in België

Leven in België is goed, maar niet goedkoop. België is één van de landen met de hoogste belastingdruk van Europa. Dit gezegd zijnde is de globale infrastructuur van het land uitstekend. Dit geldt niet alleen voor haar wegennet, maar ook voor de medische infrastructuur. Op dit vlak mag België zich zelfs één van de betere leerlingen van de klas noemen. Daarnaast is ook de Belgische keuken over de hele wereld bekend en vermaand. De typische Belgische chocolade en de heerlijke Belgische frieten zijn slechts enkele van de vele lekkernijen die je er kan ontdekken. Het feit dat er in België sprake is van drie officiële talen (Nederlands, Frans & Duits) kan de communicatie soms enigszins bemoeilijken.

Bespaartips verhuizen naar België

Verhuizen van Nederland naar België gaat natuurlijk altijd gepaard met een bepaalde hoeveelheid aan kosten. Zou jij de kosten van jouw verhuizing graag willen drukken? Dan is het de moeite waard om rekening te houden met de volgende interessante bespaartips.

 • Laat je verhuizing plaatsvinden tijdens de week

Verhuizen in het weekend mag voor veel mensen dan wel erg praktisch zijn, het is vooral ook erg duur. Dit geldt zowel voor een nationale als een internationale verhuizing. Het stevige prijsverschil maakt een verhuizing tijdens de week veel interessanter.

 • Voorzie transport op maat van jouw verhuizing

Verhuizing je vanuit een appartement in Nederland naar België? Dan heb je mogelijks voldoende aan een kleine(re) verhuiswagen. Ga je echter vanuit een grootschalige, vrijstaande woning verhuizen naar een ander huis in België? In dat geval kan een kleine verhuiswagen niet voldoende zijn. Zorg er in ieder geval voor dat de verhuiswagen (indien mogelijk) slechts één keer heen en weer moet rijden. Anders kunnen de totale kosten van je verhuizing naar België wel eens behoorlijk oplopen.

Vergelijk offertes voor verhuizen naar België

Ben jij er van overtuigd om jouw leven verder te zetten in België? Staat jouw verhuizing dan ook helemaal vast? In dat geval zal je nog de nodige offertes willen aanvragen voor jouw verhuizing bij verschillende verhuisbedrijven. Elk internationaal verhuisbedrijf hanteert immers diens eigen kosten. Meerdere offertes en ze met elkaar vergelijken kan er dan ook in de praktijk al snel voor zorgen dat je tot wel 30 procent kan besparen! Als dat niet mooi meegenomen is!