De verhuizing van een museum of een kunstcollectie is een delicate klus. Kunstvoorwerpen die verhuisd moeten worden zijn vaak van grote waarde en moeten daarom ook op de meest veilige manier worden verhuisd. Een kunstverhuizing is dan ook niet een klus die je elke dag zult meemaken. Dergelijke verhuizingen komen voor als bijvoorbeeld een museum gaat verhuizen waarbij de complete collectie moet worden ingepakt, vervoerd en op de plek van locatie weer een plaatsje moet krijgen. Er komt veel kijken bij een kunstverhuizing omdat de voorwerpen uiteraard niet mogen beschadigen. Voor een kunstverhuizing kun je dan ook het best een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Hier lees je waarom je een gespecialiseerd bedrijf moet inschakelen, welke kenmerken een goed verhuisbedrijf moet hebben voor een kunstverhuizing en geven we tips voor het vinden van de beste partij voor de klus.

Voordelen van een kunstverhuizer

Er zijn verschillende goede redenen te bedenken waarom je voor de verhuizing van kunst een kunstverhuizer moet inschakelen. Voor musea en kunstverzamelaars is het belangrijk dat de voorwerpen zonder schade worden overgebracht en op de meest delicate wijze worden behandeld. De voordelen van een kunstverhuizer zijn:

Voorzichtigheid: verhuizers van een kunstverhuisbedrijf zijn gespecialiseerd in het verhuizen van dure en zeldzame objecten. De verhuizing van de voorwerpen zal dan ook op een zeer doordachte en voorzichtige manier gaan. Dit wordt uiteraard gedaan om de kans op beschadigingen zo veel mogelijk te minimaliseren en om ervoor te zorgen dat de eigenaar van de kunst de verhuizing zonder zorgen kan doorstaan;

Inpakmogelijkheden: over het algemeen heeft kunst geen vaste vorm en kun je niet zoals bij een gewone verhuizing gebruik maken van verhuisdozen. Kunstvoorwerpen zoals bijvoorbeeld beelden en schilderijen moeten op een speciale manier worden ingepakt. Een voordeel van de dienstverlening die door een kunstverhuizer geboden wordt is, dat de voorwerpen worden ingepakt in speciaal op maat gemaakte verpakkingen. Mede hierdoor wordt de kans op beschadigingen tijdens het vervoer ook een stuk kleiner;

Certificaten: een kunstverhuizer moet in het bezit zijn van de juiste papieren om het werk uit te kunnen voeren. Een kunstverhuisbedrijf moet kunnen aantonen met certificaten dat het een Erkend Verhuizer is en dat het de bevoegdheden heeft om kunst te mogen verhuizen. De medewerkers van het bedrijf moeten hiervoor een speciale scholing volgen welke ook met diploma’s kan worden aangetoond;

Klimaatcontrole: het klimaat en dan met name de luchtvochtigheid in een ruimte, kan een behoorlijke invloed hebben op kunst zoals schilderijen en oude voorwerpen. Het is van belang dat hier goed rekening mee gehouden wordt. Een kunstverhuizer beschikt daarom altijd over vervoermiddelen en ruimtes waarin het klimaat ideaal is om kunst in te kunnen plaatsen.

Wat kan een kunstverhuizer bieden?

Naast de eerdergenoemde voordelen, moet een kunstverhuizer ook de juiste dienstverlening kunnen aanbieden. Het gaat dan nagenoeg altijd om service op maat die uitgebreid met jou als klant zal worden besproken. Een goed verhuisbedrijf heeft ervaring met dergelijke werkzaamheden en gaat vakkundig te werk. De kunstvoorwerpen zullen worden opgemeten, onderzocht en beoordeeld zodat er een op maat gemaakte verpakking gemaakt kan worden. Op die manier kan de kunst goed en voorzichtig verhuisd worden. Naast de verhuizing zelf, zijn er ook andere diensten die door een kunstverhuizer worden aangeboden. Dat zijn over het algemeen diensten zoals:

Geschikt vervoer: de verhuizing van kunst moet op een rustige en goed geplande manier verlopen. Met speciale verhuiswagens kan de kunst stevig vast worden gezet om ervoor te zorgen dat de kunst niet beschadigd. De laadruimtes van dergelijke vervoermiddelen zijn vaak voorzien van een regelbaar klimaatsysteem. Hierdoor kan het klimaat zo worden ingesteld dat dit het meest gunstig is voor het behoud van de kwaliteit van de kunst. Verder moeten de verhuiswagens ook goed beveiligd zijn en afgesloten kunnen worden om roof te voorkomen;

Opslagruimte: het kan voorkomen dat de kunst die verhuisd moet worden, tijdelijk in een opslagruimte moet worden geplaatst. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een nieuw museum nog in aanbouw is of als er nog geen ruimte is voor de kunstvoorwerpen die verhuisd moeten worden. Opslagruimtes voor kunst die door een verhuisbedrijf aangeboden kunnen worden, moeten net als de verhuiswagens beschikken over ruimtes met een regelbaar klimaat. Ook moet de beveiliging en het afsluiten van de opslag op orde zijn;

Overige diensten: er worden door een verhuisbedrijf voor kunst nog meer diensten aangeboden die vaak in een op maat gemaakt pakket worden geleverd. In overleg met de klant wordt er gekeken of er bijvoorbeeld diensten nodig zijn als extra beveiliging, speciale verpakkingen en andere middelen voor de bescherming van de kunst. Deze zaken worden besproken met een verhuismanager die ook fungeert als vast aanspreekpunt.

Kunstverhuizer vinden

Om een goede kunstverhuizer te vinden, is het aan te raden om een goede vergelijking te maken. Hiervoor kun je de volgende stappen volgen:

1.) Onderzoek

Onderzoek welke bedrijven er op het gebied van kunstverhuizingen zijn en bekijk de mogelijkheden die geboden worden. Maak een selectie van de bedrijven en vraag een gesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Tijdens een kennismakingsgesprek kan er door het bedrijf een beoordeling gemaakt worden van de benodigdheden voor de verhuizing.

2.) Offertes

Aan de hand van de informatie die door deze beoordeling verzameld wordt, kan er een offerte worden opgemaakt. Vaak gaat het om op maat gemaakte offertes die gericht zijn op jouw situatie en wensen. Als je meerdere offertes hebt aangevraagd, dan kun je deze met elkaar vergelijken en een keuze maken. Kies hierbij altijd voor kwaliteit en niet voor een budgetverhuizer.

3.) Beoordelingen

Als er nog twijfels zijn, dan kun je altijd de beoordelingen van een bedrijf bekijken door naar recensies van klanten te vragen. Deze kun je vaak ook online vinden om zo een beeld te krijgen van de kwaliteit die geleverd kan worden.

4.) Keuze maken

Door deze stappen uit te voeren kom je uiteindelijk terecht bij een bedrijf dat het best aansluit bij de wensen en behoeften die je hebt met betrekking tot de kunstverhuizing. Accepteer de offerte van het bedrijf en ga samen om tafel om de verhuizing voor te bereiden en te plannen.