Verhuizingen kunnen het best worden uitgevoerd met de juiste hulpmiddelen. Vervoer met voldoende ruimte is dan van belang, genoeg mensen en zaken zoals bijvoorbeeld een verhuislift, een verhuiskarretje of verhuisdekens. Als je een verhuizing van bijvoorbeeld een kantoor, een archief of een bibliotheek wilt laten uitvoeren, dan is het handig dat alle documenten, boeken en papieren op de juiste manier worden ingepakt. Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van speciale meterbakken. In dit artikel lees je wat meterbakken zijn, welke kosten je zult hebben voor het gebruik maken van meterbakken, vertellen we je een aantal voordelen van deze manier van inpakken en geven we je verschillende tips.

Wat is een meterbak?

Een meterbak is een bak die speciaal gemaakt is voor het verhuizen van zaken zoals boeken, papieren en documenten. De bak heeft een lengte van een meter en dankt daaraan ook zijn voordehand liggende naam. Meterbakken zijn in principe gemaakt voor de verhuizing van een archief. De afmetingen van een meterbak zijn namelijk exact hetzelfde als die van een standaard archieflade. Je kunt de lade dan compleet in de bak plaatsen zodat deze vervoert kan worden. Op die manier hoeven de archiefstukken ook niet uit de lade gehaald te worden en hoeft bij aankomst op de plaats van bestemming de lade enkel in de kast terug te worden geplaatst. Meterbakken zijn daarnaast eenvoudig op te stapelen zodat ze met gemak vervoerd kunnen worden tijdens de verhuizing.

Meterbakken regelen

Als je gebruik wilt maken van meterbakken, dan kun je kiezen voor verschillende opties om hieraan te komen. Je kunt de meterbakken dan bijvoorbeeld aanschaffen zodat je ze eventueel een volgende keer weer zou kunnen gebruiken. Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om tweedehands meterbakken aan te schaffen waardoor je goedkoper uit zult zijn. Eventueel kunnen de bakken dan na gebruik weer door worden verkocht. Een andere optie is het huren van meterbakken voor de verhuizing. Dat is een interessante keuze als de bakken voor enkel de verhuizing of voor een korte periode gebruikt moeten worden. Een goed verhuisbedrijf biedt ook altijd de mogelijkheid om gebruik te maken van meterbakken. Wil je de verhuizing laten uitvoeren door een verhuisbedrijf, bespreek de mogelijkheden dan zodat je hier gebruik van kunt maken.

Kosten

Aan de hierboven genoemde mogelijkheden voor het regelen van meterbakken zijn kosten verbonden. De kosten verschillen per mogelijkheid en zijn afhankelijk van de keuze die je maakt en de behoefte die je hebt. Moeten de documenten en archieven die in de meterbakken geplaatst worden bijvoorbeeld voor langere tijd worden opgeslagen, dan is het vaak aantrekkelijker om de meterbakken aan te schaffen. Wil je besparen dan kun je ze tweedehands kopen. Is het alleen nodig om gebruik te maken van de bakken voor een verhuizing, dan kun je kiezen voor huur of het gebruik van de bakken van een verhuisbedrijf. De kosten zullen er gemiddeld uitzien zoals is weergegeven in de onderstaande tabel.

Omschrijving

Prijs

Nieuwe meterbak kopen

Vanaf € 60,- per stuk

Tweedehands meterbak kopen

Vanaf € 30,- per stuk

Meterbak huren

Vanaf € 0,50 per stuk + € 25,- borg

Meterbak van verhuisbedrijf

Inbegrepen bij de afgesproken totaalprijs

Waarom meterbakken gebruiken?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het aantrekkelijk kan zijn om gebruik te maken van meterbakken voor de verhuizing. Hieronder lees je een aantal voordelen die meterbakken te bieden hebben.

Vast formaat: meterbakken hebben allemaal hetzelfde formaat. Ze hebben een lengte van een meter en zijn precies groot genoeg om er een lade van een archiefkast in te plaatsen. Het is uiteraard mogelijk om losse documenten en dozen in de meterbakken te plaatsen en te verhuizen;

Structuur: doordat je meterbakken gebruikt voor het verhuizen van archieflades, hoeven de documenten in de kasten niet uit de lade te worden gehaald. Dit betekent dat alle documentatie dezelfde volgorde behoudt wat een hoop werk scheelt met betrekking tot uitzoeken en terugplaatsen;

Stapelen: door de vorm van de meterbakken kunnen ze eenvoudig gestapeld worden. Het is mogelijk om meerdere bakken op te stapelen en ze kunnen per 5 op een verhuiswagentje worden gezet. Hierdoor kunnen grote hoeveelheden aan documenten en archiefstukken snel worden verhuisd;

Stevigheid: door het materiaalgebruik zijn de bakken zeer stevig en wordt de inhoud goed beschermd. Dat is prettig met het verhuizen en tijdens het vervoer van de meterbakken;

Afsluiten: je hebt altijd de mogelijkheid om de bakken af te sluiten. Op die manier kunnen de papieren, boeken en documenten die je hebt ingepakt goed beschermd blijven en minder snel beschadigd raken tijdens het vervoer van de spullen die verhuisd moeten worden.

Wat kies je?

Als je voor een verhuizing gebruik wilt maken van meterbakken, dan is de keuze die je maakt afhankelijk van de situatie. De wensen en behoeften die jij hebt met betrekking tot de verhuizing kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn op het regelen van de dozen. Ben je van plan om de meterbakken voor langere tijd te gebruiken of voor meerdere verhuizingen? Dan kan het aantrekkelijk zijn om deze zelf aan te schaffen. Als je deze enkel voor de verhuizing zelf nodig hebt, dan kun je het beste kiezen voor de meterbakken die door het verhuisbedrijf aangeboden worden. Huren is daarbij een goede tweede optie.

Offertes vergelijken

Om de beste prijs te kunnen bepalen kun je bij verschillende aanbieders van meterbakken offertes opvragen. Meterbakken hebben altijd hetzelfde formaat en zijn vaak van dezelfde degelijke kwaliteit. De prijs is dan het grootste punt waarop een verschil gemaakt kan worden. Je wilt altijd de beste prijs betalen en het liefst zo min mogelijk. Maak daarom aan de hand van de offertes die je van de verschillende aanbieders ontvangt een vergelijking. Kijk hierbij naar de kosten, naar eventuele diensten die worden aangeboden en let vooral op extra kosten die gerekend kunnen worden. Kies je voor tweedehands meterbakken, dan is het verstandig om deze eerst te bekijken voordat je ze gaat aanschaffen. Je kunt de meterbakken na gebruik dan altijd weer doorverkopen om zo een deel van de gemaakte kosten voor de verhuizing weer terug te verdienen.