Als je gaat verhuizen, dan is de kans altijd groot dat er schade ontstaat aan jouw spullen. Maak je gebruik van de diensten van een verhuisbedrijf, dan wil je dat de kosten voor de gemaakte schade goed gedekt worden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan op verschillende momenten plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan het verhuizen van de spullen zelf, het demonteren van meubels of aan het vervoer van jouw inboedel. Het is dan ook aan te raden om vooraf goed te bekijken hoe de schade vergoed wordt tijdens een verhuizing. In dit artikel lees je een stukje over de aansprakelijkheid, het verhalen van de schade, wat je moet doen bij schade, de voordelen van een betrouwbaar verhuisbedrijf en hoe het met schade zit als je zelf de verhuizing uitvoert.

Aansprakelijkheid

Huur je een verhuisbedrijf in om jou te helpen met de verhuizing, dan zal dat over het algemeen een bedrijf zijn dat goed verzekerd is voor eventuele schade aan jouw spullen. Verzekeringen die door verhuisbedrijven gebruikt worden verschillen wel van elkaar en zijn niet altijd hetzelfde. Als je gebruik maakt van de diensten van een erkende verhuizer, dan worden de spullen die beschadigd raken vaak vergoed aan de hand van de nieuwwaarde. Bij andere verhuisbedrijven komt het ook vaak voor dat slechts de dagwaarde van de spullen vergoed wordt.

Inboedelverzekering

Controleer voordat je gaat verhuizen welke dekkingen er zijn opgenomen in jouw inboedelverzekering. In sommige gevallen worden verhuizingen gedekt met de inboedelverzekeringen die hebt. Als dit niet is opgenomen in jouw verzekering, dan is het misschien verstandig om dit aan te passen zodat je bij schade kan terugvallen op de polisvoorwaarden. Zijn er veel kostbare spullen die je wilt verhuizen, dan is het verstandig om een speciale verhuisverzekering af te sluiten.

Verzekering van verhuisbedrijf

Het verhuisbedrijf heeft altijd een verzekering waarmee bepaalde kosten gedekt worden. Het is verstandig om de informatie met betrekking tot de voorwaarden en de dekking van deze verzekering vooraf op te vragen en in te zien. Als je gebruik maakt van de diensten van een goedkoop verhuisbedrijf of van een bedrijf dat niet is ingeschreven als erkend verhuizer, dan is dat zeker aan te raden. De beste dekking met een verzekering heb je overigens als je gebruik maakt van een erkende verhuizer. Deze bedrijven zijn namelijk verplicht om een goede verzekering te hebben.

Schade door de verhuizing

Zodra er door de verhuizing schade is ontstaan, kan deze worden verhaald op de verzekering. Het kan zijn dat je de schade pas later ontdekt als je bijvoorbeeld een doos aan het uitpakken bent. Je kunt dan het best eerst contact opnemen met het verhuisbedrijf om uit te leggen wat de situatie is. Om de schade te kunnen verhalen op de verzekering van het verhuisbedrijf moet er een schadeclaim worden ingediend. Hiervoor moet bewijsmateriaal geleverd worden zoals foto’s van de schade en bonnetjes van het aankoopbedrag van de spullen. Het verhuisbedrijf laat dit door de verzekeraar oppakken en zodra er meer duidelijkheid is over de vergoeding van de schade, zul je hier bericht van krijgen.

Foto’s maken

Voor de bewijsvoering van de schade richting de verhuizer en de verzekering, is het altijd noodzakelijk om foto’s te maken van de situatie. Het is ook verstandig om vooraf foto’s te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met waardevolle spullen, sieraden of voorwerpen die zeer gevoelig zijn tijdens het vervoer. Met deze foto’s kun je dan achteraf eventueel aantonen dat de spullen voor de verhuizing nog intact waren. Naast het maken van foto’s is het ook goed om van artikelen waarvoor het nodig zou kunnen zijn de bonnetjes te bewaren. Deze kun je meesturen naar de verzekering om de waarde van de spullen aan te tonen voor de verzekering.

Schakel een erkend verhuizer in

Om ervoor te zorgen dat jouw spullen goed verzekerd zijn en dat schade ook echt gedekt kan worden, kun je het best een erkend verhuizer in te schakelen. Gebruik maken van de diensten van een erkend verhuizer biedt verschillende voordelen. De kosten liggen over het algemeen wel hoger dan bij een niet erkend verhuizer, maar je bent er wel van verzekerd dat jouw spullen op een goede en veilige manier verhuisd worden. De voordelen van een erkend verhuizer zijn:

De verzekering: met de verzekering van een erkend verhuizer is de inboedel die verhuisd moet worden gedekt tot een bedrag van maximaal € 100.000, -. Dit bedrag is gebaseerd op de nieuwwaarde van de inboedel;

Aanbetaling: doe je een aanbetaling bij een erkend verhuizer, dan is deze ook gedekt met de verzekering. Als de verhuizing door onvoorziene omstandigheden niet kan doorgaan, dan kun je dit geld terugkrijgen;

Vervanging: omdat je de keuze hebt gemaakt voor een erkend verhuizer, ben je ook verzekerd op het moment dat het bedrijf toch niet kan op de dag van de verhuizing. Als het verhuisbedrijf afzegt, wordt er door de vereniging een ander erkend verhuisbedrijf voor jou geregeld zonder dat je hier kosten aan kwijt bent;

Onafhankelijke geschillencommissie: de vakvereniging voor erkend verhuizers is aangesloten bij een geschillencommissie die onafhankelijk beoordelingen uitvoert van schadeclaims. Als er problemen ontstaan bij de afhandeling van een claim, zal deze commissie ervoor zorgen dat er een oplossing wordt geregeld.

Zelf verhuizen

Ben je van plan om zelf de verhuizing uit te voeren, dan ben je niet op dezelfde manier verzekerd als met een erkend verhuizer. Schade die tijdens het verhuizen ontstaat zou dan op verschillende manieren gedekt kunnen worden. Controleer voordat je aan de slag gaat welke verzekeringen je hebt en welke dekking er wordt geboden. In sommige gevallen kun je gebruik maken van jouw inboedelverzekering als er schade door jouzelf wordt aangericht, maar niet door anderen. Vraag aan de mensen die helpen of zij een aansprakelijkheidsverzekering hebben om eventuele schade te kunnen verhalen. Om er zeker van te zijn dat je goede dekking hebt in geval van schade, kun je er ook voor kiezen om een speciale verhuisverzekering af te sluiten. Dat is zeker aan te raden als de spullen veel waarde hebben.