Ga je verhuizen naar een andere woning, dan moet er vaak nog een hoop gebeuren in het nieuwe huis voordat je over kunt. Als je gaat verbouwen is het dan ook verstandig om dit te doen voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen. Op die manier heb je alle ruimte om te verbouwen en heb je ook geen rommel op het moment dat je er al woont. Een verbouwing en vervolgens een verhuizing kunnen veel zorgen meebrengen. Het is daarom prettig als alles op een goede manier verloopt. Het is belangrijk dat je hiervoor een goede planning maakt en deze ook volgt. Om je te kunnen helpen met dit proces, vind je hieronder een handig stappenplan dat je kunt volgen.

1.) Het budget

Voordat je kunt beginnen met verbouwen van de nieuwe woning is het nodig om een budget vast te stellen. Welke kosten kun je maken en welke kosten wil je uitgeven aan bepaalde zaken. Zorg ervoor dat je een maximum hebt voor het budget en dat je hier niet overheen gaat. Vervolgens kun je met de mensen die aan de slag gaan met de verbouwing zoals bijvoorbeeld een aannemer om tafel om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Je kunt voor de beste prijs bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen voor het maken van een vergelijking. We raden je ook aan om recensies en beoordelingen van aannemersbedrijven te bekijken en met elkaar te vergelijken. Op die manier kun je zien of een bedrijf de juiste kwaliteit levert en of afspraken die gemaakt zijn ook worden nagekomen door de betreffende aannemer.

2.) Tijdens de verbouwing

Een ander belangrijk punt om over na te denken is de verblijfplaats tijdens de verbouwing. Als je op dat moment nog in je oude woning woont, dan is er niks aan de hand. Als de woning al verkocht is en de nieuwe bewoners al in het huis zijn getrokken, dan moeten jij en je gezin wel een onderkomen vinden. Je kunt dan denken aan het huren van een tijdelijke woning of als het om een korte periode gaat het huren van een vakantiehuisje. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om bij familie of vrienden te logeren voor de periode dat je bezig bent, al moet je wel goed bedenken of dit ook wenselijk is en voor hoelang het gaat duren. Zorg ervoor dat je dit ruim vooraf geregeld hebt.

3.) De inboedel

Stel dat je al uit je oude woning moet en tijdelijk ergens anders gaat wonen, dan moet je er ook voor zorgen dat jouw inboedel tijdelijk wordt opgeslagen. Hiervoor kun je gebruik maken van een tijdelijke opslagruimte waarin de spullen opgeslagen worden. Deze kun je huren voor een vast bedrag per maand waarbij de kosten afhankelijk zijn van de grootte van de opslag. Uiteraard is het ook mogelijk om te kijken of je een deel van de spullen al in de nieuwe woning kunt neerzetten of om deze tijdelijk bij vrienden of familie te stallen.

4.) Planning maken

Om goed voorbereid aan de slag te kunnen is het hebben van een planning van groot belang. Maak een plan waarin je zaken zet zoals de klussen die uitgevoerd moeten worden en hoe je dit gedaan wilt hebben. Werk bij het maken van een plan per kamer en bepaal bijvoorbeeld dat je begint met schuren, behang van de muren halen, muren stuken, schilderen en vloeren leggen. Bedenk hierbij ook bijvoorbeeld waar je stopcontacten wilt hebben en bespreek met de aannemer wat de mogelijkheden zijn.

5.) Administratieve zaken

In sommige gevallen kun je pas beginnen met een verbouwing als je een vergunning hebt aangevraagd. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn voor het plaatsen van een uitbouw aan de woning, een dakkapel, een schuur of andere grote bouwwerken. Voor het aanvragen van een bouwvergunning kun je dan de hulp vragen van de aannemer die de klus gaat uitvoeren. Het is verstandig om hier ruim op tijd mee te beginnen zodat je ook zeker bent van je zaak als de verbouwing begint. Het verwerken en aanvragen van een vergunning kan tot en met de goedkeuring ervan soms wel 12 weken in beslag nemen.

6.) Verbouwen

Als alle voorbereidingen zijn getroffen, vergunningen zijn aangevraagd en als de planning duidelijk is, dan kun je beginnen met de verbouwing. Doe je de verbouwing zelf, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk werkt volgens het plan, maar wel met een flexibele inslag. Het kan namelijk voorkomen dat een bepaalde klus langer duurt dan gepland. In dat geval moet je kunnen schuiven in de planning en zullen andere zaken later aan de beurt komen. Maak je gebruik van de diensten van een aannemer, dan is het goed om nauw contact met het bedrijf te houden en te blijven bespreken hoe de zaken ervoor staan. Doe je dit niet, dan kun je ook voor extra kosten komen te staan zonder dat je daarvan op de hoogte bent.

7.) Financiën bijhouden

Om ervoor te zorgen dat je binnen het budget blijft, moeten de financiën tijdens de verbouwing worden bijgehouden. Maak je gebruik van een aannemer bespreek dan vooraf het budget en leg deze vast in een plan met duidelijke afspraken. Je kunt er ook voor kiezen om een vaste prijs af te spreken met de aannemer. In dat geval zal hij niet over het budget heen gaan. Bespreek regelmatig met de aannemer hoe de kosten ervoor staan en of hij nog binnen het budget blijft. Spreek ook af dat hij contact met jou opneemt wanneer er meer geld uitgegeven moet worden dan verwacht.

8.) Na de verbouwing

Zodra de verbouwing achter de rug is kun je nog een keer met de aannemer alle werkzaamheden bespreken en de uitgevoerde klussen bekijken. Doe dit om te bepalen of je tevreden bent met de resultaten zodat de klus helemaal kan worden afgerond. Vervolgens kan het huis klaar worden gemaakt om bewoond te worden. Dat betekent alle kamers schoonmaken en natuurlijk de spullen die je tijdelijk ergens anders hebt opgeslagen verhuizen naar de nieuwe woning.