Een verhuizing is vaak een behoorlijke klus en kan het best worden uitgevoerd en tot zijn einde worden gebracht met een goede voorbereiding. Door de verhuizing goed te organiseren heb je op de dag van de verhuizing zelf minder stress en kun je ook gemakkelijker bepaalde zaken afsluiten. Het belangrijkste is dat je op een prettige manier kunt verhuizen en dat je op de dag zelf bezig kunt zijn met het daadwerkelijke verhuizen. Om goed voorbereid aan de slag te gaan hebben we voor jou en stappenplan opgesteld dat kan helpen bij het organiseren van de verhuizing.

1.) Begin op tijd

Het is goed om zo vroeg mogelijk te beginnen met de voorbereidingen voor de verhuizing. Als de datum bekend is wanneer de verhuizing plaats gaat vinden dan kun je al aan de slag gaan. Enkele zaken die je al ver van tevoren kunt regelen zijn:

Administratieve zaken: maak een lijst met bedrijven aan wie je een adreswijziging moet doorgeven en zorg ook dat je dit op tijd doet. Belangrijke zaken zoals het regelen van een energiecontract en een provider voor telefonie, televisie en internet moet je dan ook niet vergeten;

Inpakken: vaak kun je ook al beginnen met het inpakken van spullen. Je kunt dan bijvoorbeeld spullen inpakken die je niet of zelden gebruikt. Het is dan bijvoorbeeld ook mogelijk om direct jouw spullen uit te zoeken die op een zolder, in een schuur of in een berging liggen. Gebruik je spullen niet meer, doe ze dan weg naar een kringloopwinkel of maak iemand anders er blij mee;

Verhuisbedrijf regelen: het is ook van belang dat je vroegtijdig begint met het zoeken naar een verhuisbedrijf om de verhuizing uit te kunnen voeren. Doe dit zodra je weet wanneer je kunt verhuizen zodat je niet in de problemen komt omdat bedrijven een volle agenda hebben;

Zelf verhuizen: als je zelf gaat verhuizen zorg er dan voor dat je verschillende zaken al geregeld hebt zoals het vervoer, verhuisdekens, een verhuislift en eventueel verhuiskarretjes. Vraag ook op tijd aan vrienden en familie of die jou willen helpen met de verhuizing.

2.) 4 weken voorafgaand aan de verhuizing

Als de verhuizing nog maar vier weken weg is, dan kun je de bedrijven bij langs gaan die een adreswijziging moeten krijgen. Met het lijstje in stap 1 heb je deze bedrijven al verzameld. Het is belangrijk om te denken aan zaken zoals verzekeringen, vaste lasten, abonnementen en contracten. Je kunt nu ook verhuiskaartjes laten maken en versturen. Als je dat nog niet gedaan hebt, raden we je aan om nu ook opvang te regelen voor jouw kinderen voor de dag dat de verhuizing gaat plaatsvinden. Hierdoor kun je zelf rustig aan de slag en je volledig richten op de verhuizing. Dit is ook minder stressvol voor de kinderen zelf.

3.) Nog twee weken te gaan

Als je twee weken voor de verhuizing bent aanbeland, dan kun je de volgende zaken beginnen te regelen:

Kinderen voorbereiden: het is belangrijk dat je vanaf dit moment jouw kinderen gaat voorbereiden op de verhuizing. Als je jonge kinderen hebt dan kun je dat doen door samen boekjes te lezen over de verhuizing en door erover te praten. Oudere kinderen zou je al eerder kunnen inlichten en voorbereiden op de verhuizing. Het is belangrijk dat je het nieuws altijd op een positieve manier brengt en het is verstandig om samen bij de nieuwe woning en in de nieuwe omgeving te gaan kijken;

Dozen inpakken: vanaf dit moment is het goed om te beginnen met het inpakken van jouw spullen. Begin met spullen die je het minst vaak nodig hebt en zorg ervoor dat je een bepaald systeem hanteert dat jij zelf prettig vindt. Het is aan te raden om goed door de spullen te gaan en te bedenken of je alles nog wilt gebruiken en meenemen, of dat je het beter kunt wegdoen. Pak alles in verhuisdozen en zet op de dozen wat de inhoud is.

Spullen wegdoen: als je besluit om spullen weg te doen, regel dit dan op tijd. Verkoop bijvoorbeeld spullen online of geef het weg. Je kunt ook veel spullen naar een kringloopwinkel brengen en als je besluit om dingen weg te gooien, breng dit dan naar de milieustraat bij jou in de gemeente.

4.) Morgen verhuizen

Het is bijna zover, morgen ga je verhuizen en ben je de hele dag druk in de weer. Op de dag voor de verhuizing zijn er een aantal stappen die je kunt uitvoeren om de volgende dag direct aan de slag te kunnen. Dit zijn zaken zoals:

Het ontdooien van de koelkast;

Kinderen naar familie of naar de opvang brengen;

Eten klaarmaken voor de volgende dag;

Dozen klaarzetten voor de verhuizers;

Laatste meubels demonteren;

Hulpmiddelen en materialen voor de verhuizing klaarzetten;

Op tijd naar bed gaan zodat je de volgende dag fit bent.

5.) De dag van de verhuizing

Als je alle stappen hebt doorlopen, dan ben je goed voorbereid om de verhuizing uit te voeren. Zorg gedurende de dag goed voor de verhuizers of voor de vrienden en familie die hun hulp hebben aangeboden. Regel op tijd koffie en zorg voor een broodje tussen de middag. Als het huis aan het einde van de verhuizing leeg is, dan is het verstandig om nog een keer door de woning te lopen om alles te controleren. Kijk of alle lampen van het plafond zijn gehaald, of je alle spullen hebt meegenomen en of je niks anders vergeten bent.

6.) Na het verhuizen

Als je over bent met jouw inboedel, dan is het tijd om aan de slag te gaan in je nieuwe huis. De volgende zaken kunnen dan geregeld worden:

Uitpakken: je kunt nu de dozen uitpakken en de meubels op de plek zetten waar je ze wilt hebben staan;

Spullen terugbrengen: heb je een busje of een aanhanger gehuurd, een verhuislift geregeld of andere zaken? Dan kun je die vanaf nu gaan terugbrengen omdat je ze niet meer nodig hebt;

Sleutels inleveren: zodra je klaar bent met de verhuizing kunnen de sleutels van je oude huis worden ingeleverd bij de nieuwe bewoners. Kom je uit een huurhuis, dan lever je de sleutels in bij de verhuurder.