Het energielabel varieert van A, de meest zuinige en ‘groene’ variant, tot het ‘rode’ G-label. Al in 2008 werd het overhandigen van een energielabel wettelijk verplicht voor verkopers en verhuurders van woningen ouder dan tien jaar, maar sinds begin 2015 geldt dit voor iedereen. Omdat het zo’n duidelijk keurmerk is waar potentiële nieuwe bewoners van op aan kunnen, is het een belangrijke graadmeter voor de gemakkelijke verkoop- of verhuurbaarheid van een woning. Verhuizen.com zocht uit wat het energielabel inhoudt, en wat de mogelijkheden voor energiebesparing zijn zodat een woning aantrekkelijker wordt.
Door onder meer Milieu Centraal en de Consumentenbond worden kopers en huurders gewezen op de bruikbaarheid van het label, en worden ze aangespoord erom te vragen. De voordelen van een zuiniger energielabel zijn namelijk groot: per maand is de energierekening een stuk lager, het milieu wordt gespaard én het wooncomfort gaat vooruit. Dat komt bijvoorbeeld doordat een energiezuinige woning goed geïsoleerd is, en daarmee behaaglijk is qua temperatuur. Koude uitstraling van de ruiten en buitenwanden is hiermee verleden tijd. Bovendien zorgt de isolatie voor geluidsdichtheid, waardoor geluidsoverlast niet meer aan de orde is. Potentiële huurders of kopers nemen al deze voordelen mee in hun besluit.
Om een woning energiezuiniger te maken, zijn er verschillende maatregelen te treffen. Dubbelglas laten zetten, of in het geval van mooie oude kozijnen voorzetramen, is een goede optie. Ook het isoleren van de benedenverdieping, buitenwanden, het dak of de vloer van de zolder zijn aanraders op besparingsgebied. Hierbij moet wel gelet worden op ventilatie, zodat bepaalde vocht en bepaalde gassen weg kunnen komen. Bij de CV-ketel en leidingen valt ook veel te behalen: een hoogrendementsketel is het meest zuinig, en in koudere kamers is isolatie van verwarmingsbuizen een gemakkelijke aanpassing. Natuurlijk zijn ook zonnepanelen en een –boiler goed, maar omdat de kosten hiervan vaak hoger liggen is dit geen ideale oplossing alleen voor de verhuur of verkoop.
Het officiële label voor energiezuinigheid moet bij de overheid worden aangevraagd, en vervolgens moet de huidige bewoner een lijst met tien kenmerken van de woning bekijken en eventueel aanpassen. Deze omvatten de dikte van de beglazing op verschillende plekken in huis, de muur-, dak- en vloerisolatie, aanwezigheid van zonnepanelen of een zonneboiler, de vorm van watervoorziening, het verwarmingstype en het al dan niet aanwezige ventilatiesysteem. De lijst wordt vervolgens door een deskundige beoordeeld, die waar nodig om bewijs vraagt in de vorm van rekeningen en foto’s. Het gehele proces kost enkele tientallen euro’s, en een label is tien jaar geldig.
Mocht het energielabel niet zijn aangeleverd door de verkoper of verhuurder, dan staat hier een boete op van maximaal 405 euro. Een dubbel gemiste kans, want door duidelijkheid over de energiezuinigheid wordt een woning des te aantrekkelijk voor een nieuwe bewoner.
Comments (0)