Het leenstelsel heeft momenteel geen effect op de vraag naar studentenkamers in studentensteden. Dit blijkt uit onderzoek van Verhuizen.com, de vergelijkingssite voor verhuisbedrijven. In 2014 werd er gevreesd dat studeren niet voor iedere student meer mogelijk was. Verwacht werd dat zij sneller zouden kiezen voor een studie in de buurt, dan te verhuizen voor de gewenste studie. Na onderzoek blijkt dit niet het geval te zijn. Studenten kiezen juist bewuster voor een bepaalde opleiding en gaan na of ze wel naar de bijbehorende stad willen verhuizen.
Studievoorschot
Op maandag 31 augustus start de eerste lichting studenten die te maken krijgt met het leenstelsel. De basisbeurs en uitwonende beurs komen te vervallen en worden omgezet in een voorschot om de studielasten te bekostigen. Naar aanleiding van deze verandering gaf 51% van de ondervraagde studenten vorig jaar aan niet te willen verhuizen voor hun studie. Toch is daar momenteel niks van te merken. Naar verwachting zullen de gevolgen hiervan pas volgend schooljaar merkzaam zijn. Een bepaalde groep eerstejaars studenten uit een regio kan bijvoorbeeld pas later besluiten om op kamers te gaan. Studenten kunnen er ook voor kiezen om dichterbij huis te gaan studeren, zodat ze niet hoeven te verhuizen.
Werkelijke cijfers
In februari 2015 telde Nederland 289.100 uitwonende studenten die recht hadden op studiefinanciering. DUO zal in oktober het nieuwe aantal uitwonende studenten bekend maken. Tijdens het Kences Congres, dat op 1 oktober 2015 zal plaatsvinden, worden er enkele cijfers bekendgemaakt wat betreft de effecten van het leenstelsel op studenten. Onderwerpen als het verhuizen naar studentensteden en het kiezen van de geschikte studie komen aan bod. Op dit moment is wel bekend dat de vraag naar studentenkamers toeneemt door de toestroom van internationale studenten. Zij verhuizen steeds vaker naar Nederland voor hun studie.
Comments (0)