Om een verhuizing zo snel mogelijk te laten verlopen, worden er vaak verhuisorganisaties ingezet of zelf verhuiswagens gehuurd om de spullen van A naar B te brengen. Maar deze verhuizing brengt ook zijn nadelen mee. De CO2-emissie is dermate hoog, dat er nog genoeg op bespaard kan worden. Volgens een onderzoek van Verhuizen.com.com, laten verhuisorganisaties 10% van de CO2-uitstoot liggen per jaar, wat eigenlijk bespaart kan worden.

In 2014 zijn er in totaal 1.578.671 mensen verhuisd. Het aantal mensen wat in 2014 naar een andere gemeente verhuisde waren 654.437 personen. Dit was 6,6 procent meer dan in het jaar 2013. Wat opvalt is dat bijna twee derde van alle verhuizingen binnen dezelfde gemeenten plaatsvindt. Dit zorgt er dan voor dat de uitstoot binnen bepaalde gemeentes hoger ligt.

Ontwikkeling van verhuizingen in Nederland

FIGUUR 1: BEVOLKINGSONTWIKKELING (CENTRAAL BUREAU VOOR DE STATISTIEK, 23-09-2015)

Met een gemiddelde verhuisafstand van 17 kilometer voor particulieren en 7,5 kilometer bij bedrijfsverhuizingen, kan worden aangetoond hoeveel CO2-uitstoot er momenteel per jaar gegenereerd wordt door de verhuiswagens.

De afgelopen vier jaar is de CO2 emissie gedaald van bestel- & vrachtauto’s. Bij bestelauto’s ging het in 2014 om 3.948 miljoen kilogram CO2, dat was ongeveer 1,5 procent minder dan in 2013. Bij vrachtauto’s ging het in 2014 om 1.477 miljoen kilogram CO2, dat was ongeveer 10,1 procent minder dan in 2013.

Maar zou dit niet nog lager kunnen zal u denken?! Het antwoordt is ja, hier kan zeker nog op bespaart worden. Omdat er nog zoveel met diesel voertuigen wordt gereden, ligt de CO2-uitstoot van verhuiswagens zo hoog.

Voor bedrijven met bestel- en vrachtauto’s is het gebruik van diesel nu eenmaal velen malen goedkoper, omdat er een groot aantal kilometers wordt gereden. Het voordeligste daarentegen, is om op LPG te gaan rijden. Alleen is de montage van een LPG-installatie prijzig en valt de wegenbelasting ook een stuk hoger uit. Dat neemt niet weg dat LPG de milieuvriendelijkste brandstof is. Als 25 procent van de dieselmotoren wordt vervangen door LPG, dan zal de CO2-emissie met ongeveer 10 procent dalen. Met de stijging van het aantal verhuizingen, is deze besparing van 10 procent een goede start van een schoner milieu!

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *