Vlagtwedde, thuishaven voor verschillende bevolkingsgroepen

De Groningse gemeente Vlagtwedde zag het afgelopen jaar een grote toestroom van inwoners. Verhuizen.com, de verhuissite van Nederland, bekeek waarom in de periode van juli 2014 tot juli 2015 er 21,3 personen per 100 inwoners naar Vlagtwedde verhuisde. De op één na mooiste gemeente van Nederland biedt inmiddels voldoende voorzieningen voor de jeugd en de ouderen binnen de gemeente aan. Daarnaast is er in Ter Apel het registratiecentrum voor asielzoekers gevestigd. Wanneer vluchtingen Nederland binnenkomen, moeten zij zich registreren bij het aanmeldcentrum van de gemeente. Hierdoor stijgt het aantal inwoners binnen de gemeente snel.

De inwoners van Vlagtwedde

Ook in de periode 2012-2013 kampte Vlagtwedde met een negatieve bevolkingsgroei van -128. Dit betekent dat er 1104 bewoners naar de gemeente  toetrokken, maar dat er 1197 bewoners wegtrokken. Toen was al bekend dat Vlagtwedde te kampen kreeg met ontgroening en vergrijzing.  In het visiedocument Wonen en Leven geeft de gemeente aan dat ze de verantwoordelijkheid wil nemen voor de leefbaarheid in het algemeen. Dit betekent samenwerken met inwoners en lokale partijen van de gemeente. Tevens is het noodzakelijk om juist om te springen met de krimpende financiële middelen. De resultaten van de samenwerking zijn lovend. Er verhuizen steeds meer jongeren, in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar, naar de gemeente. Door te investeren in arbeid en onderwijs, creëert Vlagtwedde een aantrekkelijke woon- en werkomgeving voor deze specifieke doelgroep. Het aantal ouderen neemt tevens sterk toe, waardoor de onderwerpen welzijn, toegankelijkheid en mobiliteit een grotere betekenis krijgen binnen de gemeente.

Centraal Orgaan Asielzoekers

In de periode 2013-2014 was er een negatieve bevolkingsgroei van -227. Dit komt grotendeels door de toestroom van asielzoekers. Voor sommige van hen is Vlagtwedde de eindbestemming, maar door procedure vestigen de asielzoekers zich door heel Nederland. De negatieve bevolkingsgroei komt doordat vluchtingen veelal verhuizen naar andere steden. Naast Schiphol heeft Vlagtwedde als enige in Nederland een registratiepunt voor asielzoekers. Het doel van het aanmeldcentrum is de beginfase van de vluchtelingen zorgvuldiger te laten verlopen. Op dit moment zorgt de extra toestroom van asielzoekers voor geen problemen in de Groningse gemeente, maar daar kan de komende tijd verandering in komen.

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *